20 травня – Всесвітній день бджіл

Більшість речей та явищ, до яких звикли у вирі щоденних турбот, ми просто вже не помічаємо. Нам здається, що такі природні життєві ресурси, як повітря, вода, ґрунти – це така собі криниця без дна.

Можна черпати і черпати, використовувати та знищувати і ні на мить не задумуватись, що так завжди не буде…
До таких «невичерпних ресурсів» людство віднесло також і медоносних бджіл.

Віками свого існування ці комахи добросовісно виконували покладену на них Творцем функцію – запилення рослин та забезпечення людини цілющими продуктами та ліками.

СЬОГОДНІ БДЖОЛИ МАСОВО ВИМИРАЮТЬ!

Бджоли є наріжним каменем усієї екосистеми, вони є індикатором безпеки існування всього живого в навколишньому середовищі.

Наразі людям не до них, у всіх свої проблеми, не має часу, бізнес, кар’єра, вибори… «Божа комаха», як її ще називають пасічники, еталон мудрості та працьовитості, опинилася під загрозою знищення через безмежну людську жадібність та безглуздя.

Багато віків неймовірно складна екосистема нашої планети існувала в збалансованому стані, аж поки люди не вирішили, що Творець «недосконало» забезпечив їхнє існування.
Все, що з людської точки зору непотрібне, вбивають отрутохімікатами, а що «недосконале» – вдосконалюють генною інженерією.

Отрутохімікати знищують не тільки шкідників, але також і бджіл, птахів, земноводних, мешканців водойм та інших живих істот, спричинивши таким чином порушення балансу та виникнення хаосу в природному середовищі. Всі шкідливі організми і бур’яни набувають стійкості до пестицидів та провокують подальше збільшення «хімічних доз». Мутагенний вплив пестицидів спричиняє інтенсивне зростання нових видів шкідливих організмів, а це в свою чергу потребує виробництва нових хімічних препаратів та сприяє процвітанню пестицидного бізнесу. Що можна сказати сьогодні про людей, бізнесом яких є виробництво та розповсюдження хімічної отрути, яка вбиває бджіл в катастрофічних масштабах, знищує середовище існування всього живого, та й саму людину? Питання риторичне…

Сьогодні вчені нас переконують, що безжальне знищення пестицидами природи, як середовища нашого існування, – це шлях до самознищення.

Більшість людей не розуміють самої суті цієї глобальної проблеми. Чому людство не існуватиме без бджіл? Не буде меду? Не буде кому запилювати дерева і рослини? Беззаперечно, від існування бджіл та інших комах-запилювачів залежить існування всього біорізноманіття на Землі.

Варто звернути увагу на головний дороговказ людства, – «Бджоли є індикатором безпеки існування всього живого на Землі, а зокрема і людства». Сьогодні бджоли масово гинуть, звіщаючи нам про можливу завтрашню нашу долю…  

Всі пестициди, які так легковажно вносяться в навколишнє середовище просто так нікуди не зникають. Навіть через десятки років після застосування пестицидів, продукти їх трансформації знаходять у ґрунтах та артезіанських свердловинах. Ці небезпечні хімічні отрути постійно мігрують екосистемами. Залишки пестицидів сьогодні виявляють навіть у швейцарських гірських джерелах. Вони постійно накопичуються в навколишньому середовищі і їх об’єми з кожним днем збільшуються. З часом у такому середовищі не зможуть існувати бджоли, а за ними і люди…    

Володимир Олексійчук, відділ екології Всеукраїнської громадської спілки “Пасічники України проти пестицидів”.

One thought on “20 травня – Всесвітній день бджіл

  1. Гинуть не тільки бджоли, гинуть люди. Приклад-Брусилівський район Житомирська область. Фермери оприскують, порушуючи державні норми. Ще в 2016 році в селі Яструбна від гербицидів постраждали діти і дорослі. Але в Україні немає лабораторій, які підтвердили наявність гербицидів в організмі. У відділені токсикології сказали звернутися до дерматолога. Фермери знають, що ніхто в Україні не підтвердить завлежність хвороби від гербицидів. Але після оприскування, про яке навіть не було попередження, всі люди погано себе відчували. І зараз дуже хворіють. Щезли комарі. Кожного року гинуть бджоли. А фермери продовжують травити все навкруги. Адміністрація не підтримує селян. Навіть погрожують.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *