Пестицидний апокаліпсис?

Останнім часом з’явилося багато інформації щодо стрімкого вимирання комах. Науковці стверджують, що популяції комах різко зменшуються по всьому світу і їм загрожує глобальне вимирання.

За результатами досліджень, котрі були оприлюднені в 2017 році, за останні 27 років загальна біомаса літаючих комах в Німеччині змешилася на 75%. Окремі види комах вже просто вимерли, а ще значна частина з них на грані зникнення.

Вчені застерігають, що наслідки цього для життя на Землі будуть катастрофічними, адже розпочалася ланцюгова реакція.

Особливу тривогу викликає масове вимирання бджіл у світі. Бджоли, як еталон мудрості і працьовитості, які тримають на собі тягар з утримання біологічного різноманіття на Землі, стали жертвою людського безглуздя та жадібності.

Пестициди це зброя масового знищення всього живого. Чи буде виправдання через деякий час тим, хто до цього якось причетний, і навіть лише тому що то був найдешевший спосіб збереження та збільшення врожаїв.

Сьогодні вже всім відомо, що врожай третини всіх сільськогосподарських культур залежить від запилення комахами, а зокрема і бджолами, а розмноження 90% всіх квітучих рослин залежить від комах – запилювачів. Але чомусь людям властиво реально оцінювати важливе і цінне тільки після повної його втрати.
60 % зі всіх видів птахів є комахоїдними, а відсутність їхньої харчової бази, насичена пестицидами їжа та отруєне середовище існування стали причиною масового вимирання птахів.

За даними Служби рибного господарства і дикої природи США через пестициди у Сполучених Штатах щорічно гине 72 мільйони пташок. Чи можна якось уявити яка їх кількість гине загалом у світі?

Пестициди також потрапляють і у водойми, вони вбивають комах, жуків та інші види живих істот, які входять до раціону харчування риб, позбавляють їх корму і отруюють середовище їхнього існування.

Так зване «інтенсивне сільське господарство», яке пестицидами частіше поливає землю, ніж сам дощ небесний, запустило «ефект доміно», який, розпочавши процес знищення з комах, завершить його людством.

Минуло сім десятків років від початку використання хімічних пестицидів і сьогодні вже чітко видно трагічну картину завершення цього шляху, і нічого з передбаченого не зміниться, якщо не відбудеться екстренної зупинки і виправлення руху у зворотньому напрямку.

«Зупиніться на шляхах своїх і поверніться на дорогу давню…» – заповіт цей і насьогодні є дуже актуальним.

Якщо невідкладно і радикально не буде змінено спосіб вирощування сільгоспкультур з пріорітетом збереження агроекосистем, то всі комахи вимруть, за ними птахи, тварини, а зрештою – і самі люди…