Аутизм: розплата за використання пестицидів

Аутизм – розлад нервової системи, що виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку, який характеризується вродженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. Виражені ознаки аутизму проявляються в дітей у віці до 3 років. У близько 80% дітей хворих на аутизм спостерігаються проблеми з розумовою відсталістю.  

В останні роки було проведено багато наукових досліджень, щоб зрозуміти, що викликає аутизм і як він впливає на молоде життя. «Останні дані свідчать про те, що вплив пестицидів на вагітних жінок призводить до підвищеного ризику дитячої лейкемії та інших форм раку, аутизму …» – з доповіді експертів Ради ООН – Баскут Тунчак Baskut Tuncak та Хілал Елвер Hilal Elver (34 сесія ООН, Женева, березень 2017 рік).

Нейротоксичні пестициди мають здатність долати плацентарний бар’єр і впливати на розвиток нервової системи плоду. Вплив пестицидів під час вагітності проявляється такими наслідками як: аномальні примітивні рефлекси у новонароджених; затримка розумового та моторного розвитку серед дошкільнят; зниження робочої пам’яті та швидкості обробки інформації у дітей молодшого шкільного віку; синдром дефіциту уваги та гіперактивності; розлади аутичного спектру та ін..

Резонансні дослідження були проведені вченими в Каліфорнії, в результаті яких було виявлено вплив певних груп пестицидів на вагітних жінок, а пізніше підтверджені діагнози аутизму та затримки розвитку в дітей. Каліфорнія є провідним сільгоспвиробником у США, де близько 200 мільйонів фунтів пестицидів застосовується щороку, більша частина яких у Центральній долині, що на північ від долини Сакраменто. «Це дослідження підтверджує результати попередніх досліджень, які доводили зв’язок між народженням дитини з аутизмом і внутрішньоутробним впливом сільськогосподарських пестицидів в Каліфорнії», – Джейн Ф. Шелтон Janie F Shelton автор дослідження.

Американські науковці проаналізували дані 2961 дитини з діагнозом аутизм та 35 370 здорових дітей, одного року народження, які проживали в сільськогосподарському районі Каліфорнії (Центральна долина). Ці дані перетиналися із застосуванням звичайних пестицидів: хлорпірифосу, гліфосату, діазинону, перметрину, ацетату та ін.. Результати досліджень показали те, що жінки, які протягом вагітності проживали на відстані 2 кілометрів від територій, де інтенсивно застосовувалися пестициди, мали на 10-15% більше шансів народити дітей з діагнозом аутизм. Вплив деяких пестицидів протягом першого року життя дитини призводив до збільшення ризику на 50%!

Чим ближчі відстані – тим більші ризики. Вагітні жінки, які проживають в безпосередній близькості від полів, де застосовуються хімічні пестициди, мають на дві третини підвищений ризик народити дитину з аутизмом – дослідники з UC Davis MIND.

Якість харчування також відіграє важливу роль в ризику розвитку аутизму. Науковці акцентують увагу на важливості материнського харчування, оскільки нейротоксичні хімічні сполуки можуть потрапляти в організм вагітних через продукти харчування.

«У період розвитку головного мозку, коли розвиваються синапси, тобто простори між нейронами, де електрохімічні імпульси переходять від одного нейрона до іншого для передачі сигналів, – саме там ці пестициди діють і впливають на нейротрансмісію», – Ірва Герц-Піккітто Irva Hertz-Picciotto головний дослідник, професор, заступник голови Департаменту наук про охорону здоров’я в UC Davis MIND.

Кількість хворих дітей на аутизм у всьому світі щорічно невпинно зростає. Наприклад, насьогодні в Італії одна дитина із 100 страждає на аутизм. У Сполучених Штатах кожна 68-а дитина страждає на аутизм, а в кожної 45-ї діагностовано розлад спектру аутизму. Оскільки наука продовжує знаходити першопричини аутизму, то є вагомі підтверджуючі докази того, що вплив пестицидів може мати прямий зв’язок із причиною аутизму.

Проблема зростання захворюваності дітей на аутизм ніколи не вирішиться без усунення причини, а в цьому перетинаються інтереси бізнесу потужних агрохімічних компаній на противагу здоров’я і життя дітей та майбутніх поколінь.  

Підготовлено за матеріалами US Davis MIND https://tipsforwomens.org/autism-exposure-to-pesticides-increases-the-risk/ https://afophs.wordpress.com/2016/11/29/linking-autism-to-pesticide-exposure/