Органічне землеробство – екологічне і перспективне

  

Дослідники виявили, що культури, котрі не обробляються пестицидами, є більш стійкими до шкідників. Покладаючись на сотні досліджень, дослідники INRA (Національний інститут сільськогосподарських досліджень, Франція) виявили, що органічне землеробство ефективніше, ніж виробництво з використанням пестицидів.
Всупереч поширеній думці система органічного землеробства перспективніша, ніж так звана «звичайна» система (з використанням пестицидів) для обмеження шкідників сільськогосподарських культур.
До таких висновків дійшла команда INRA аналізуючи сотні досліджень. Це відкриття, яке суперечить дискурсу агрохімічної промисловості, котрий поширюється протягом десятиліть, було опубліковано в 2018 році в журналі Nature Sustainability. Робота дослідників INRA ґрунтується на 688 порівняннях результатів органічного та «звичайного» землеробства. Такий мета – аналіз, що складався з дуже великої кількості наукових досліджень, виявив сприятливі наслідки процесу що називається «екологічна інтенсифікація».
Екологічна інтенсифікація спрямована на розробку більш природної агрономії, що дозволяє отримати високу врожайність завдяки використанню екологічних фунціональних можливостей. Яким чином? У екосистемі, хоч і сільськогосподарській, кожен з видів грає особливу роль, і замість того, щоб знищувати всі види, крім того, який потрібно виростити, іноді корисніше зберігати декілька видів в «інтересах» потрібної рослини. Залишки залишених на полях рослин сприяють розмноженню дощових черв’яків, а ті в свою чергу сприяють росту рослин. Наприклад конюшина, як і інші рослини з цієї групи, здатна збагатити ґрунт азотом, необхідним для росту інших культур, а зокрема пшениці.
Дослідниками ретельно розглядалися результати аналізів з точки зору впливу шкідників і паразитів. Було проаналізовано щільність шкідників (гризунів, птахів, комах) і бур’янів, щоб зробити об’єктивне порівняння кожного з методів вирощування.
Результати показують, що органічне землеробство сприяє загальному біологічному контролю у посівах, де обмежені пестициди і хімічні добрива, показники шкідників і паразитів є нижчими. Результати також підтверджують, що потужність органічного землеробства однакова, або навіть перевищує можливості «звичайного» сільського господарства в обмеженні зараження шкідниками.
Крім того, частота і тяжкість захворювань рослин є нижчими саме у органічному землеробстві. Проте на рівні знищення бур’янів «звичайне» землеробство досягає набагато більш ефективних результатів, але за визначеннями команди INRA присутність бур’янів в певній мірі є корисною, оскільки заселені інші рослини здатні змінювати склад ґрунту, збагачувати його органічними речовинами, з ними пов’язані мікроорганізми, які сприяють стійкості до хвороб культурних рослин. Небезпечним наслідком застосування гербіцидів є різке посилення ерозії на оголеному ґрунті (після знищення бур’янів), вони пригнічують біологічну активність ґрунту і тим самим перешкоджають природному відновленню його родючості. Пестициди створюють сприятливе середовище для масового розмноження видів, які до їх застосування не завдавали збитків. Наприклад, після знищення пестицидами бур’янів «першого покоління» засмічувати поля починають ті види, які раніше були рідкісними, і кількість таких «супер бур’янів» різко зростає.
Доведено, що пестициди змінюють вміст різних мікро – і макроелементів у рослинах, що викликає зміну харчової цінності і смакових якостей зібраного врожаю.
Дослідники дійшли висновку, що органічне сільське господарство, завдяки екологічній інтенсифікації потенційно може замінити використання синтетичних пестицидів.
Бо здорове харчування та безпечне для життєдіяльності довкілля – запорука здоров’я людей та життя майбутніх поколінь.


Підготовлено за матеріалами https://lejournalminimal.fr/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *