Безконтрольне застосування пестицидів в українському сільському господарстві набуває все більшого розмаху, і з різних куточків України селяни скаржаться на загострення хвороб та масовий мор бджіл. Навіть Державна екологічна інспекція України та Держпродспоживслужба офіційно визнають, що механізму здійснення контролю за використанням пестицидів в Україні немає. Немає спеціальних лабораторій, відсутні зразки пестицидів та методологія їхнього аналізу, грубо порушуються норми закону України «Про пестициди та агрохімікати». Ця ситуація спонукала ЕПЛ подати позов до суду для врегулювання питання поводження з пестицидами та захисту права на безпечне для життя на здоров’я довкілля.

21 травня 2019 року у ЕПЛ буде чергове засідання в Окружному адміністративному суді міста Києва. Судовий процес тягнеться ще з 2016 року і досі залишається на рівні першої інстанції. Метою процесу є запуск реформи контролю, яка б гарантувала безпеку використання пестицидів. Відповідачами у справі є Кабінет Міністрів України, Міністерство екології та природних ресурсів, Міністерство охорони здоров’я.

Постійні скарги на тотальне засилля пестицидів нарешті дійшли і до Кабінету Міністрів України. Нагадаємо, уряд зареєстрував проект постанови «Про заборону ввезення на митну територію України та використання в Україні окремих небезпечних пестицидів». Відповідний проект постанови передбачає заборонити з 1 червня 2019 року ввозити такі пестициди, як: атразин, ацетохлор, гліфосат, імідаклоприд, клотіанідин, тіаметоксам і всі їхні препаративні форми. Надалі заплановано включити їх до списку заборонених до використання в Україні і скасувати їхню державну реєстрацію.

Питання використання пестицидів та їхньої небезпеки неодноразово піднімалося екологами та юристами ЕПЛ. Останні дослідження ЕПЛ виявили, що в Україні дозволено до використання кілька десятків пестицидів, які заборонені в ЄС. Одні із них – це якраз вищезазначені пестициди – атразин (2 препарати), ацетохлор (42), імідаклоприд (148), клотіанідин (27), тіаметоксам (33).

Ми сподіваємося, що поточний судовий процес закінчиться тільки з користю для довкілля та громадян Україні, допоможе прискорити реформу екологічного контролю та допоможе органам влади виконати повноваження, якими вони наділені законом для врегулюванні використання пестицидів з метою гарантування права на безпечне для життя та здоров’я довкілля.

Контакти:

Софія Шутяк, провідний юрисконсульт ЕПЛ
office@epl.org.ua, s.shutiak@epl.org.ua
(032) 255 76 82

Катерина Норенко, аналітик та еколог ЕПЛ
office@epl.org.ua, kateryna.norenko@gmail.com
(032) 255 76 82 http://epl.org.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *