Ендокринні порушники: шкода, яку вони завдають вашим дітям

Науковими дослідженнями встановлено зв’язок між певними патологіями і наявністю в крові забруднюючих хімічних речовин.
Частина цих хімічних речовин, ендокринних руйнівників здійснюють вплив на гормональну систему і змінюють функціонування організму людини та проявляються на здоров’ї її нащадків.
Рак, аномалії розвитку статевих органів, безпліддя, ендометріоз, ожиріння, діабет, серцево-судинні захворювання, астма…
Перелік хвороб, які пов’язані з ендокринними порушеннями є дуже довгим.
Європейським агенством з безпеки харчових продуктів (EFSA) було проаналізовано результати досліджень токсикологів щодо якості продуктів харчування.
Результатами таких досліджень було встановлено, що 6 із 10 залишків пестицидів виявлених у продуктах харчування є – підозрюваними ендокринними порушниками.
Серед продуктів, що аналізувалися EFSA були також продукти харчування призначені для немовлят.
З 350 хімічних речовин виявлених у продуктах харчування 157 підозрюються в ендокринних порушеннях.
Однією із найбільш поширених таких речовин є – боскалід, фунгіцид, який використовується для захисту плодоовочевих культур. Він був знайдений у 6815 зразках з аналізованих 41722 проб.
В ендокринних порушниках отрута не обмежується лише дозою, а ще й періодом впливу. Коли доросла людина споживає продукти із залишками пестицидів, то їх вплив не має такого ефекту як на маленьких дітей, а особливо ще ненароджених, які є надзвичайно чутливими, навіть при дуже низьких дозах. «Едокринні руйнівники» – це сьогоднішня головна проблема охорони здоров’я, для нас живих, а також для майбутніх поколінь, тих, хто ще не з’явився.

P. S.
За даними ВООЗ, ендокринні руйнівники, – це речовини або суміш речовин, які порушують функції гормональної системи та наносять шкоду для здоров’я і репродуктивної функції, в тому числі і при низьких рівнях впливу.
Такі хімічні речовини пов’язують з підвищенням рівня захворюваності на рак молочної залози, порушеннями нервової та імунної систем, аномальним зростанням проблем із затримкою розвитку дітей та ін.
За даними англійських досліджень, які були представлені на Конгресі в Стокгольмі Європейською організацією по вивченню діабету (EASD) у вересні 2017 року встановлено, що окремі групи пестицидів збільшують на 61% ризик захворіти діабетом.
Пестициди здатні порушувати функцію ендокринної системи та проявляти ефект епігенетичної спадковості, тобто їхній негативний ефект може бути винятково затяжним і мати прояв вже в наступних поколіннях, які не піддавалися впливу отруйних хімічних речовин.
Передача ендокринних пошкоджень через покоління викликає стурбованість за найбільш вразливу частину населення – дітей.

джерела:

/http://www.leparisien.fr/ https://www.franceculture.fr/conferences/universite-de-nantes/perturbateurs-endocriniens?fbclid=IwAR3j2MfNgDxk9aghecO9EdIP3mSCo2ZOsXoHcaSIj3e5eVbu1nubTqj-dwU

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *