Швейцарія проти пестицидів!

Швейцарія є однією з країн світу, яка має найвищі показники екологічних досягнень. Система, яка складена на основі Індексу екологічних досягнень оцінює стан екології держави за 25 критеріями – від якості води і повітря до використання пестицидів і біологічної варіативності.
За такими показниками як: якість води, асенізація, здоров’я лісів, обмеження використання пестицидів та ін. – держава показала 100% результат.
І саме завдяки стану екології показники рівня здоров’я та середньої тривалості життя населення в Швейцарії одні з найвищих у світі, та найвищі у Європі.
В минулому році групою екологічних активістів було зібрано більше 100 000 підписів під народною ініціативою щодо заборони використання пестицидів в сільському господарстві Швейцарії.
Завдяки результатам народної ініціативи в 2020 році має відбутися загальношвейцарський референдум стосовно повної заборони використання пестицидів на території Швейцарії..
Федеральна народна ініціатива «Чиста питна вода і здорове харчування» ставить на перший план безпечність для здоров’я людей продуктів харчування і питної води.
В руслі цих заходів планується внести зміни в 74 статтю Федеральної Конституції – «Охорона навколишнього середовища», щоб заборонити використання пестицидів в сільському господарстві, переробці сільськогосподарської продукції та в утриманні ґрунтів і ландшафтів. Навіть імпорт харчових продуктів, що містять пестициди має бути заборонений. Перехідний період реалізації таких змін запланований до10 років.
Ініціативою поставлені вимоги радикальної відмови від хімічних пестицидів, пропонуючи натомість модель сталого органічного землеробства.
Французький професор педіатр Чарльз Султан Charles Sultan назвав пестициди – «злочином проти майбутнього», виступаючи перед ЗМІ в Берні. Ці речовини змінюють геном людини і репродуктивну здатність, вони гальмують розвиток плоду і є потенційно канцерогенними. За визначенням лікаря науковця пестициди є «бомбою уповільненої дії», поскільки небезпечні токсини постійно накопичиються в організмі людини.
Автори ініціативи «За Швейцарію без пестицидів» виступаючи за повну їх заборону, акцентують на тому, що вони є причиною безпліддя, генетичних мутацій та ракових захворювань, а в запропонованих змінах передбачають користь не тільки для навколишнього середовища, а й для економіки. Виграє переважно сільське господарство, переконаний вітчизняний ініціативний комітет. Заборона пестицидів в Швейцарії призведе до покращення стану здоров’я населення, збереження довкілля, активізації життя та покращення родючості грунтів.
Однак, Федеральна рада пропонує Парламенту відхилити ініціативу «За Швейцарію вільну від хімічних пестицидів», пропонуючи альтернативні проекти скорочення використання пестицидів та фінансові виплати фермерам, котрі будуть відмовлятися від хімічних засобів захисту рослин.

джерела: /http://www.lematin.ch/ https://business-swiss.ch/ https://www.admin.ch/gov/fr/accueil.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *