Кукурудзяні поля, пестициди та без рук народжені діти

фото з L’Échelle de Jacob

Ще з минулого року багато ЗМІ розповідають про те, що у Франції зростають випадки народження дітей з фізичними вадами.
Мова йде про дітей, в яких відсутні верхні кінцівки: руки, передпліччя та долоні.
26 вересня 2018 року у Франції було оприлюднено шокуючі результати анкетування, яке проводила Еммануель Амар, епідеміолог та ректор центру з обліку вроджених вад регіону Рона-Альпи (Remera).
Як виявилося, в невеличкому департаменті Ен, що граничить зі Швейцарією, протягом з 2000 – 2014 років на світ з’явилися 18 немовлят без рук, долонь і пальців.
Більша половина з них – це діти мешканців поселення Друйя, а також сіл, розташованих від нього в радіусі десяти кілометрів.
«Підозрюємо, що це було щось з навколишнього середовища і воно проявило такий сильний вплив на вагітних жінок та завадило нормальному формуванню рук їх дітей», – заявила Еммануель Амар.
За даними проведеного анкетування матері постраждалих дітей не мали ніяких наслідкових захворювань, проблем з вживанням алкоголю чи наркотиків, а також не приймали давно заборонені ліки «талідомід».
Єдиним фактором, що об’єднує ці всі випадки, є те, що всі потерпілі сім’ї проживають в сільській місцевості з інтенсивним сільським господарством, а саме поблизу полів кукурудзи і соняшника.
Екологи у випадках народження дітей з нерозвинутими кінцівками звинувачують негативний вплив пестицидів, які розпилюються на прилеглих до сіл полях.
Агенство громадського здоров’я Франції повідомляє про те, що є схожі випадки народження дітей з аномаліями кінцівок і в інших регіонах, зокрема в Атлантичній Луарі та в Бретані.
Також відомо про випадки схожих вад розвитку тварин, зокрема народжених телят, і в тому ж департаменті Ен.
Просто випадковість чи наслідки впливу пестицидів?
За ініціативою Міністерства охорони здоров’я Франції з цього приводу запроваджене загальнонаціональне розслідування.

джерела: http://www.linfodrome.com/http://echelledejacob.blogspot.com/

P. S.
«Було виявлено, що у матерів, котрі проживали на відстані близько 500 метрів від полів з посівами кукурудзи площею 2,4 га. та більше, часто народжувалися діти з дефектами кінцівок» – («Пестициди, майбутнє без токсичних речовин» Greenpeace).
Відомо про дослідження, які проводилися для встановлення причин відсутності кінцівок різних видів дикої природи.
За їх результатами визначено, що такі пестициди (інсектициди) як – метопрен, які забруднили водойми в дикій природі, були пов’язані з деформованими кінцівками в диких жаб у США та Канаді.
Лабораторні тести підтверджують, що ці хімічні сполуки (пестициди) можуть перетворюватися в ретиноєво-кислотоподібні молекули. Ретиноїди спричиняють формування вроджених вад розвитку у різних видів, а зокрема: вади нервової системи, голови, кінцівок та ін.
Недавніми дослідженнями встановлено, що права та ліва руки можуть мати відмінності в деяких генах, які причечні до правильного та симетричного формування обох рук. Відомо також, що ретиноєва кислота має контролюючий вплив
на деякі гени, що приймають участь у формуванні кінцівок.
«Хоча наукові дослідження підтверджують негативний вплив пестицидів, довести безумовний зв’язок між цим впливом і захворюваннями, або становищем людини, чи шкодою екосистемі дуже важко.
Ця проблема ускладнюється тим, що виробники пестицидів і представники агропромислового сектору систематично заперечують масштаби шкоди, яка завдається цими (токсичними) хімічними речовинами, та проводять агресивні і неетичні маркетингові методи» – (з доповіді на 34 сесії Ради ООН, Женева, 2017 р.).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *