Для обговорення: Звернення ВГС “Пасічники України проти пестицидів”до Президента України

фото з с. Велика Омеляна, Рівненської обл., вул.Музиківська, Шевченка 2016 р.

                             

Зеленському Володимиру Олександровичу

Звернення


Всеукраїнської громадської спілки
«Пасічники України проти пестицидів»
щодо катастрофічного рівня розораності земель в Україні та тотального і безконтрольного внесення пестицидів на цих землях

Шановний Володимире Олександровичу!


Україна серед лідерів у світі за показниками серцево-судинних та онкологічних захворювань і темпами вимирання населення. Наша країна є однією із найбільш проблемних країн світу – за даними міжнародного рейтингу екологічних досягнень (Environmental performance Index).
Використання земельних стратегічних ресурсів на території нашої країни є аномально високим і перевищує у 2-3 рази екологічно допустимі межі.
В Законі України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року» відмічено, що «антропогенне і техногенне навантаження на навколишнє природне середовище в Україні у кілька разів перевищує відповідні показники у розвинутих країнах світу».
Наша країна розплачується за катастрофічний рівень розораності земель з інтенсивним використанням пестицидів здоров’ям громадян і зменшенням тривалості їх життя.
Серед країн Європи та СНД Україна має найвищий рівень смертності, та на 10-15 років меншу тривалість життя в порівнянні з показниками в країнах ЄС.
Науково доведеним є те, що чим більша кількість використання пестицидів на конкретних територіях, тим вищі там показники смертності, онкологічної, серцево-судинної, інфекційної та іншої захворюваності населення.


Роздержавлення земель в Україні відбулось на основі тієї структури, яка дісталася нам у спадок від СРСР. В радянські часи ніхто не переймався питанням того, що в Україні катастрофічний дисбаланс між природними та антропогенними територіями. На сьогодні типове зображення українського агроландшафту складається з індустріальних полів комерційних культур (сої, кукурудзи, соняшника, ріпаку та ін.) за майже повної відсутності інших важливих структурних елементів агроландшафту – осередків дикої природи (гаїв, заболочених угідь, луків та ін.).
Слід зауважити, що у світовому масштабі сформувалися науково обгрунтовані межі розподілу: частка сільськогосподарських угідь (ріллі) становить до 30% території країни, лісів – 29%, сінокосів і пасовищ – 25%. Для порівняння – у світі площа луків перевищує площу орних земель у середньому в 2,3 рази, а в Україні навпаки – площа ріллі перевищує лукопасовищні угіддя майже в 5 разів.
Інтенсивне і широкомасштабне використання пестицидів на ріллі в Україні спричинило потужний негативний вплив на навколишнє середовище та здоров’я людини.


З метою покращення стану агроекосистем та запровадження належного рівня екологічної безпеки і умов проживання громадян України Міністерством аграрної політики була прийнята «Концепція збалансованого розвитку агросистем в Україні на період до 2025 року» (наказ від 20.08.2003 №280). Ця Концепція спрямована на забезпечення виконання ідей і принципів, декларованих конференцією ООН з навколишнього середовища і розвитку (Ріо-де-Жанейро,1992р.) та Всесвітнім самітом із збалансованого розвитку (Йоганезбург. 2002 р.), до яких приєдналася і Україна.
В Ріо-де-Жанейрській Декларації проголошується: «Турбота про людей займає центральне місце в зусиллях щодо забезпечення сталого розвитку. Вони мають право на здорове і плідне життя в гармонії з природою».
Сталий розвиток (анл. Sustainable development) – загальна концепція стосовно необхідності встановлення балансу між задоволенням сучасних проблем людства і захистом інтересів майбутніх поколінь, включаючи їхню потребу в безпечному і здоровому довкіллі.
Забезпечення належного рівня екологічної безпеки гарантується Конституцією України, стаття 16 якої гласить: «Забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України,…збереження генофонду Українського народу є обов’язком держави”.


Українською Концепцією передбачено зменшення площ орних земель до 37-41% території країни шляхом виведення з ріллі окремих категорій земель. Натомість передбачено збільшення частки сільськогосподарських угідь екстенсивного використання (сіножатей, пасовищ) відповідно до науково обґрунтованих показників.
Також передбачено:

  • розширення площ полезахисних лісосмуг та інших лісонасаджень;
  • створення нових та розширення існуючих територій та об’єктів природозаповідного фонду в межах сільськогосподарських угідь;
  • забезпечення широкого впровадження екологічно збалансованих технологій у сільському господарстві та підтримка розвитку біологічного (органічного) землеробства.
    В результаті реалізації Концепції мали б бути зменшені площі земель з використанням пестицидів і агрохімікатів, що в свою чергу покращило б стан агроекосистем, створило б умови для відновлення біорізноманіття в агросфері, сприяло б попередженню деградації та забруднення хімічними речовинами ґрунтів.
    Реалізація передбачених заходів направлена на покращення якості природного середовища та умов життя людини. Зменшення територій з використанням пестицидів і агрохімікатів призведе до покращення умов життя бджіл та інших комах-запилювачів, від яких залежить існування довкілля.

  • Скорочення площ ріллі відбувається в ЄС та інших країнах світу. Такі заходи проводяться в рамках державних програм в напрямку збереження довкілля, земель та забезпечення належного екологічного рівня життєдіяльності людини.
    В Україні сільськогосподарська діяльність рухається в напрямку деградації та знищення ґрунтів, отруєння токсичними хімічними речовинами основних життєзабезпечуючих систем – атмосферного повітря і водних запасів та створення небезпечних умов проживання людини в навколишньому середовищі.
    Українці, а особливо їхні малолітні діти, що проживають поблизу полів, масово хворіють через інтенсивне використання пестицидів на великих площах.
    Безконтрольне та надмірне використання пестицидів на великих площах ріллі – це процес тотального знищення навколишнього середовища, здоров’я людей та генофонду української нації.

Шановний пане Президенте!

Зважаючи на те, що Конституцією України людина, її життя і здоров’я визнаються найвищою соціальною цінністю, то запровадження і реалізація програм щодо зменшення площ орних земель з використанням пестицидів є пріоритетними і невідкладними. Звертаємося до Вас із закликом не допустити запровадження ринку землі без проведення відповідних земельних реформ щодо реструктуризації цільових призначень сільськогосподарських земель.
Ми закликаємо Вас вжити всіх необхідних заходів для того, щоб виправити ту страшну екологічну помилку, яка була допущена в Україні в 1990-і роки, – розпаювання величезної площі земель без попередньої зміни структури землекористування.
В Україні такі заходи як запровадження державного контролю за використанням пестицидів та скорочення площ ріллі є першочерговими і найнеобхіднішими для забезпечення належного рівня екологічної безпеки.
Без реалізації таких найважливіших заходів проблеми з використанням пестицидів у сільському господарстві будуть в подальшому лише загострюватися, процес знищення навколишнього середовища і вимирання населення України – інтенсивно зростатиме.

Володимир Олексійчук, керівник відділу екології Всеукраїнської громадської спілки “Пасічники України проти пестицидів”. Звернення прийняте радою Всеукраїнської громадської спілки «Пасічники України проти пестицидів» 15 серпня 2019 року.

2 thoughts on “Для обговорення: Звернення ВГС “Пасічники України проти пестицидів”до Президента України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *