Public Eye: Сингента заробляє мільярди, продаючи небезпечні пестициди

картинка з інтернету

Грунтуючись на власних даних, швейцарська громадська організація Public Eye «Публічне око» розкриває центральну роль агрохімічного гіганта Сингента щодо продажу особливо небезпечних пестицидів в країнах, що розвиваються, або є економічно відсталими. https://www.publiceye.ch/fr/
На сайті громадської організації Public Eye розповідається про звіт, в якому вперше висвітлюються масштаби торгівлі особливо небезпечними пестицидами.
15 із 32-ох пестицидів, які представляються як флагманські препарати від Сингенти, входять до чорного списку PAN Pesticide Action Network (Мережа з понад 600 неурядових організацій щодо боротьби з пестицидами).

У 2017 році швейцарський агрохімічний гігант досягнув обороту близько 3,9 мільярдів доларів завдяки продажу небезпечних пестицидів.
Близько двох третин цих обсягів було продано в країнах, що розвиваються.
Щоб проаналізувати наслідки масового використання особливо небезпечних пестицидів, організація Public Eye зосередилася на країні, що найбільше купує пестициди від Сингенти, а саме – Бразилії.
Багато наукових досліджень, проведених в цій країні, акцентують на прогресуючому зростанні кількості дітей з вродженими каліцтвами, ракових та інших важких захворюваннях у регіонах, де застосовується велика кількість пестицидів.
Незважаючи на атмосферу страху в суспільстві, у Бразилії зростає кількість і потужність голосів, які засуджують цю бізнес-модель, шкідливий вплив якої на здоров’я людей і навколишнє середовище з кожним днем стає все більше очевидним.
Співпрацюючи з Repórter Brazil, організація Public Eye проаналізувала дані Національної програми з контролю якості питної води.
Результати показують, що мільйони бразильців піддаються впливу коктейлю з токсичних пестицидів.
Атразин – токсична речовина, яка входить до складу гербіцидів, була найчастіше виявлена у питній воді.

Лоран Габерелль (Laurent Gaberell, Public Eye): «Паракват і атразин відносяться до групи найбільш токсичних пестицидів. Паракват спричиняє щорічно тисячі гострих отруєнь і пов’язаний з цілим рядом захворювань, серед яких, наприклад, хвороба Паркінсона. Що стосується атразину, то це потужний препарат, що негативно впливає на ендокринну систему людини, руйнуює репродуктивну систему і викликає різні види онкологічних захворювань».
Атразин заборонений у ЄС та і у самій Швейцарії, але його до цих пір виявляють у 85% проб питної води.
Організація Public Eye закликає компанію Сингента припинити виробництво та продаж небезпечних пестицидів.

P.S.

L’Inserm (Національний інститут здоров’я та медичних досліджень, Франція) в 2011 році оприлюднив результати дослідження, де було вказано на шкідливий вплив атразину на розвиток плоду та неврологічну систему дітей.
Слід зазначити також, що останні дослідження свідчать про те, що вплив триазинових гербіцидів може збільшити ризик раку у жінок.
Атразин, навіть якщо присутній в незначних кількостях, здатен збільшувати на 500% ризик нерегулярних менструальних циклів у жінок.
Забруднена атразином вода особливо небезпечна для вагітних жінок, достатньо всього 0,4 мкг на літр і це вже загрожує затримкою росту дитини.
Ризик народження дитини чоловічої статі з порушенням розвитку статевих органів збільшується 40% у тих жінок, які піддаються впливу атразину, та на 70% виникає ризик народження дитини зі зменшеним розміром голови.

Проблема полягає в тому, що атразин на шляху своєї життєдіяльності знищує не лише бур’яни, він ще діє як ендокринний руйнівник, тобто порушує гормональну систему організму.
При дуже низькій концентрації, близько 0,1 частини на мільярд, атразин змінює стать земноводних та риб, змінюючи самців на самок!
Такі висновки досліджень оприлюднив американський біолог Тайрон Хайєс із Університету Каліфорнії (Берклі).
У звіті про дослідження ISPRA-2017, які проводилися в Італії з 2014 року (де атразин заборонений ще з 1992 року) зазначається, що період напівропаду атразину в річках триває до 8 років, в той час як в підземних водах неможливо визначити ніякої тенденції, де розпаду практично не існує, а зміни концентрації відбуваються протягом довготривалого часу.

Якщо атразин небезпечний для європейців, то хіба він безпечний для українців?
Препарати на основі атразину ще й досі використовуються в Україні, незважаючи на те, що в ЄС він заборонений ще з 2004 року.
Після заборони атразину з 2001 року Франція зі своє території здійснювала експорт цих пестицидів до Китаю, Пакистану, Судану, Ефіопії, Малі, Кот-д’Івуару та України, про це повідомляло інформаційне агенство Le Monde, посилаючись на дані Європейського агентства з хімічних речовин (ECHA). (https://www.20minutes.fr/)
Франція не єдина країна, яка експортувала заборонені небезпечні пестициди до «країн третього світу». Італія, Нідерланди, Бельгія, Іспанія та Швейцарія також експортували атразин в останні роки.
Організація Public Eye вбачає в таких діях порушення Базельської конвенції.

Відповідно до принципів цієї конвенції Україна не повинна отримувати пестициди, якщо вони заборонені в країні походження через токсичність.

Але навіть всупереч Міжнародному договору це все відбувається і за це розплачуються українці ціною власного здоров’я та здоров’я своїх дітей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *