Хлорпірифос руйнує мозок дітей

фото з сайту Criigen

Тема хлорпірифосу сьогодні знову бурхливо обговорюється в європейських ЗМІ, адже мова йде про нищівний вплив цього пестициду на мозок дітей, а особливо в перші місяці життя та ще до народження.
За повідомленням французького інформаційного видання «Ле-Монд» («Le Monde») Європейська комісія розглядає рішення про повну заборону використання цього особливо небезпечного пестициду, термін реєстрації якого в ЄС закінчується 20 січня 2020 року.
Насьогодні хлорпірифос вже заборонений урядами восьми європейських країн.

Хлорпірифос – діюча речовина пестицидів, які розпилюються на полях і в садах починаючи з 1965 року.
Він і сьогодні використовується ще в багатьох країнах світу, незважаючи на приголомшливі наукові докази, які доводять, що вплив цього пестициду пов’язаний з різким зниженням IQ, з розумовою відсталістю у дітей, незворотнім пошкодженням мозку, затримкою психічного та розумового розвитку, зниженням робочої пам’яті та збільшенням поширеності аутизму.

Хлорпірифос вперше був використаний під час Другої світової війни як отруйний газ
нервово-паралітичної дії.
У невеликих концентраціях він використовується як інсектицид для боротьби з комахами.

В організм людини хлорпірифос потрапляє з отруєним повітрям, продуктами харчування або забрудненою водою. Його виявляють в шпинаті, картоплі, сої, кукурудзі, апельсинах, яблуках, полуниці та інших овочах та фруктах. Цю нейротоксичну речовину сьогодні знаходять навіть в сечі дітей, грудному молоці мам і в пуповинах вагітних.

У 2015 році в «Журналі клінічної ендокринології та метаболізму» Journal of clinical endocrinology and metabolism були опубліковані результати наукових досліджень, проведених командою міжнародних вчених. Ці результати вказують на те, що група пестицидів органофосфатів, до якої належить хлорпірифос (гліфосат теж відноситься до цієї групи), пов’язана з 13 мільйонами втрачених показників IQ в Європі, та майже 60 000 випадками психічних розладів щорічно.
На хлорпірифос та інші пестициди цієї групи покладають відповідальність за втрату в середньому 2,5 балів IQ кожної дитини.

Науковим дослідженням вдається оцінити економічні втрати, а саме ці 13 мільйонів балів IQ в Європі були б еквівалентними 146 мільярдам євро збитків за рік.

Професор Барбара Демене (Barbara Demeneix), спеціаліст з досліджень впливу хімічних речовин на нервову систему людини в інтерв’ю для “Le Monde” повідомила, що «хлорпірифос токсичний для центральної нервової системи, він також є ендокринним деструктором, який діє на сигналізацію щитовидної залози, а це в свою чергу перешкоджає розвитку мозку».

У Сполучених Штатах проведено багато досліджень, які пов’язують аутизм з впливом хлорпірифосу. Насьогодні у США кожна 68-а дитина має діагноз «аутизм»!
У штаті Каліфорнія вже повністю заборонено використання цього небезпечного пестициду.

джерело: http://www.rfi.fr/en/

Мозок дітей у період розвитку найбільше чутливий до нейротоксичних пестицидів, вплив яких виявляється значно більший через малу масу тіла.
В порівнянні з масою тіла дорослої людини, дітям потрібно споживати їжі більше, а якщо їжа насичена пестицидами, то дитячий організм отримує більше токсичних речовин.
Продукти з чистого органічного поля і саду мають бути основою здорового дитячого харчування, так як здорове харчування та безпечне довкілля – запорука здорових дітей та життя майбутніх поколінь.

Сьогодні європейська громадскість активно виступає проти використання хлорпірифосу в сільському господарстві. «Ми не хочемо більше хлорпірифосу на наших тарілках!», «Досить отруювати наших дітей хлорпірифосом!» – такі вимоги небайдужої громадскості Європейського Союзу.

То чи здолають українці свою байдужість та інертність, чи братимуть приклад з цивілізованих європейців, щоб також перейматися здоров’ям і майбутнім власних дітей?…

Володимир Олексійчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *