3 грудня – Міжнародний день боротьби з пестицидами

В 1984 році на пестицидному заводі у Бхопалі (Індія) сталася страшна аварія. Завод пестицидів компанії Union Carbide вибухнув та викинув в атмосферу смертельний газ (метил ізоціанат), що внаслідок стало причиною понад 500 тис. захворювань та понад 200 тис. смертей. Випадки хронічних захворювань і досі трапляються серед тих, хто вижив.

Міжнародна коаліція «дій проти пестицидів» (Pesticide Action Network (PAN) International) у 1998 році оголосила 3 грудня «Міжнародним днем боротьби проти пестицидів» в пам’ять цієї найстрашнішої хімічної і промислової катастрофи. На сьогодні до Міжнародної «мережі дій проти пестицидів» входять понад 600 неурядових екологічних та громадських організацій зі всього світу.

Промислове виробництво та використання пестицидів принесло населенню планети більше шкоди, ніж користі. Пестициди виявилися одним із головних факторів забруднення навколишнього середовища в ХХІ столітті.

Ще в довоєнні часи та у період Другої світової війни розробка певних пестицидів та виробництво нервово-паралітичних газів розвивалися в спільному руслі. Хлорпірифос, речовина, яка вироблялася нацистською Німеччиною як хімічна зброя нервово-паралітичної дії і досі не заборонена в Україні. Цей відомий біоцид із групи інсектицидів десятками років отруює продукти харчування, повітря та питну воду в нашій країні.


Відповідну оцінку впливу пестицидів на здоров’я людини та довкілля було оголошено експертами на засіданні 34-ї сесії ООН, яка проходила в Женеві у 2017 році.
Експерти ООН з питань продовольства і забруднення навколишнього середовища в березні 2017 року заявили, що пестициди спричиняють «катастрофічний вплив на навколишнє середовище, здоров’я людини та суспільство в цілому”…


«Наукові дослідження підтверджують негативний вплив пестицидів, доводячи їх чіткий зв’язок із хворобами людини, нанесенням шкоди екосистемі, що в результаті створює серйозну проблему. Ця проблема ускладнюється систематичним запереченням шкоди, яка наноситься цими хімікатами і агресивною неетичною практикою маркетингу, що підживлює пестицидну і агропромисловість», – Баскут Тунчак, Спеціальний доповідач з питань прав людини і небезпечних хімічних речовин.


Ґрунтуючись на лабораторних і епідеміологічних дослідженнях, окремі пестициди пов’язували з широким колом різних ракових захворювань – таких як множинна мієлома, саркома м’яких тканин, лімфома, нейробластома, ретинобластома; рак різних органів (травних, репродуктивних, щитовидної залози, легень, мозку, нирок та ін.).


Існують докази, які пов’язують пестициди з різними порушеннями центральної нервової системи і периферичної нервової системи (депресивні стани, які можуть призводити до самогубств; особистісні зміни, включаючи втрату здатності в концентрації, порушення пам’яті, мови та ін.).
Шкідливий вплив пестицидів в період внутрішньоутробного розвитку може призводити до порушень розвитку мозку, відставанні в розвитку та підвищеної агресивності у дітей.


Останні дані свідчать про те, що вплив пестицидів на вагітних жінок призводить до підвищеного ризику дитячої лейкемії та інших форм раку, аутизму і респіраторних захворювань. Нейротоксичні пестициди здатні долати плацентарний бар’єр та впливати на розвиток нервової системи плоду, так як інші токсичні хімічні речовини здатні негативно впливати на його ще нерозвинуту імунну систему.


Вплив деяких пестицидів спричиняє ряд репродуктивних розладів, наприклад: безпліддя, зниження можливості завагітніти, спонтанні викидні і мертвонародження, передчасні пологи, затримка внутрішньоутробного розвитку, підвищення перинатальної смертності, ендометріоз та ін.


Незважаючи на те, що стосовно багатьох пестицидів офіційно підтверджений шкідливий вплив на здоров’я людини, вони і надалі продовжують використовуватися. Навіть в тих випадках, коли пестициди були заборонені чи обмежені вони можуть продовжувати накопичуватися в продуктах харчування ще багато десятиліть…


ООН закликає світ відмовитися від пестицидів шляхом поступового скорочення до повного припинення їх використання та запроваджувати перехід на біологічні методи захисту рослин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *