В ЄС збирають мільйон підписів щоб заборонити використання пестицидів

31 липня 2019 року в Брюсселі. фото з сайту Reporterre

«Врятуйте бджіл та фермерів» – під таким гаслом понад 90 екологічних організацій із 17 країн Європейського Союзу розпочали збір мільйону підписів щоб запровадити заборону пестицидів.
Ця Європейська громадянська ініціатива стартувала 25 листопада 2019 року, роповідається на сайті видання http://Reporterre

Мета, яку поставили екологічні організації запровадивши Європейську громадянську ініціативу (ECI), полягає в тому, щоб заборонити хімічні пестициди на території ЄС протягом наступних 15-и років.
Збір підписів триватиме 10 місяців, тобто до 30 вересня 2020 року, після чого вони будуть подані до Європейської Комісії.
«За допомогою нашої Європейської громадянської ініціативи ми закликаємо Європейську Комісію підтримати сільськогосподарську модель, яка сприятиме фермерам і біорізноманіттю процвітати в гармонії»,- автори ініціативи.

Європейська громадянська ініціатива – це офіційна процедура, яка дозволяє мільйону громадян ЄС не менше ніж із семи країн-членів звертатися з пропозиціями до європейських інституцій.
Процедура ECI є складнішою за онлайн петицію, так як вимагається підтвердження особи. При отриманні необхідної кількості голосів Європейська Комісія розлядає відповідне подання, але без жодних зобов’язань щодо представлених пропозицій.
Подані пропозиції ЄК може взяти на вивчення або направити в законодавче русло.

Ініціативою ECI передбачається заборона пестицидів у два етапи. За період першого етапу, до 2030 року необхідно буде вилучити з обігу до 80% препаратів, починаючи з найнебезпечніших. Другий етап має завершитися у 2035 році повним припиненням використання хімічних пестицидів на території Європейського Союзу.
Також поставлені вимоги щодо відновлення природних екосистем в сільськогосподарських районах та державної підтримки фермерів під час перехідного періоду на органічне землеробство.

Лідерами і координаторами загальноєвропейської ініціативи виступають шість організацій: Nous voulons des Coquelicots, «Майбутні покоління» (Générations futures), мережа природокористування Франції (FNE), Greenpeace, Національна спілка пасічників Франції (Unaf) та «Друзі Землі». «Європа є важливим прикладом щодо регулювання пестицидів», – каже Ален Шаброль (Alain Chabrolle), віце-президент FNE.

За словами Алена Шаброля, такий терміновий 15-річний перехід до агроекології визначений за результатами недавнього звіту про стан довкілля у Франції. Дані звіту вказують на те, що вже понад 65% підземних водних ресурсів країни забруднені пестицидами.
Автори ініціативи також акцентують увагу на результатах недавніх наукових досліджень. Ці результати вказують на вимирання комах у ЄС в катастрофічних масштабах, та в цілому на загрозу існування біорізноманіття, яка спричинена використанням пестицидів. Отож заборона хімічних пестицидів – це єдиний шлях для порятунку бджіл і біорізноманіття.

Франція є однією з найбільш мобілізованих країн в боротьбі проти використання пестицидів, враховуючи і те, що вона єдина в ЄС заборонила всі 5 пестицидів-неонікотиноїдів. Насьогодні вже більше 100 французьких муніципалітетів прийняли відповідні рішення про обмеження використання пестицидів.
З початку року у Франції діє заборона на зберігання і використання пестицидів фізичними особами в приватних господарствах.
Донедавна ця країна була першою в Європі та третьою у світі за обсягами використання пестицидів, тому наслідки «хімізації» довкілля не забарилися і загроза екологічної катастрофи стала очевидною.

3 thoughts on “В ЄС збирають мільйон підписів щоб заборонити використання пестицидів

  1. До цього моменту поки наші пооля не використовували агрохолдинги,бджоли не гинули.На протязі 3-х останніх років в мене фактично бджоли пропадають.

  2. Скажіть , а в Україні такої петиції немає ? Я живу в Італії і цю петицію від greenpeace я підписала . Сказала про це в одній із тем на фейсбук і буквально за кілька днів l більше 150 лайків. якщо є така петиція на українській мові дайте будь ласка посилання я думаю ми зберемо величезну кількість підписів.

    1. В Україні поки що немає такої петиції. Петиція, що описана в статті стосується лише території ЄС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *