Hope Channel про пестициди і здорове харчування

«Овочі і фрукти на столі – здоров’я в домі».
Але чи завжди свіжі овочі і фрукти корисні для нашого здоров’я?
Чи можливе здорове і повноцінне харчування продуктами, які насичені пестицидами?
«Здорова ферма для здорової їжі», сама назва статті ніби вже надає відповідь на поставлені запитання. Наукова оцінка впливу пестицидів на здоров’я людини та довкілля в поєднанні з християнськими принципами та цінностями в статті Сьюзен Джонстоун (Susan Johnstone), яка опублікована на сайті християнського телеканалу Hope Channel (Надія). Далі про найголовніше в статті «Здорова ферма для здорової їжі».

Біблія говорить, що тіло є храмом Святого Духа, тому важливо захистити наше фізичне здоров’я, оскільки це впливає на наше психічне та духовне благополуччя.

Дієтологи радять нам їсти кожного дня щонайменше п’ять порцій овочів і дві порції свіжих фруктів, і тому ми прагнемо використовувати це як базове значення для нашого раціону.
Однак свіжа продукція має свою приховану небезпеку. Дослідженням за участі 15 000 людей, яке проводилося на Гаваях, було виявлено, що чим більше фруктів і соків вживають люди з плином часу, тим більший ризик виникнення хвороби Паркінсона.
Винуватцями були не плоди, а пестициди, що містяться в них.

Після 1940-х років хімічне сільське господарство стало домінуючим методом, оскільки технологічний прогрес під час Другої світової війни призвів до інновацій у механізації сільського господарства та в боротьбі із шкідниками.
Уряд Сполучених Штатів також прагнув знайти шляхи щоб позбутися надлишків азоту, який накопичився від військових оборонних проектів.
Так була створена промисловість синтетичного азоту, яка почала виробляти готове хімічне добриво.
Однак хімічна революція за останні 65 років не вирішила проблем з вирощуванням врожаїв, а створила нові – включаючи негативний вплив на ґрунти та рослини.

Втрати врожаю через комах з 1950 року зросли приблизно на 20%, а кількість використаних пестицидів зросла на 3300%!
У 1995 році видатки на пестициди загалом у світі складали 37,7 мільярдів доларів.
Вже у 1980-х роках беззаперечно вважалося, що хімічне землеробство призвело до появи стійких бур’янів, шкідників та хвороб; забрудненої екосистеми та поганого харчування.

Багато споживачів очищають від шкірки овочі та фрукти щоб таким чином зменшити рівень пестицидів, але разом з цим зменшується кількість антиоксидантів, вітамінів і клітковини, які містяться в цих продуктах.
Урядом встановлюються максимальні допустимі рівні залишків – «безпечні» рівні пестицидів, але в такому випадку не враховується «коктейльний ефект», при якому навіть декілька поєднаних пестицидів з допустимими рівнями збільшують токсичність у 100 разів.

Вміст вітамінів і мінералів у продуктах з початком широкого застосування хімічних добрив і пестицидів значно зменшився.
Селекціонована продукція у США в 1992 році містила на 32% менше заліза, ніж 1963 році, та на 29% менше кальцію.
Інтенсивне землеробство з використанням хімічних речовин призвело до виснаження поживних речовин та мікроелементів у ґрунтах.

Ще 30 років тому Міністерство сільського господарства США повідомило, що райони з найвищою смертністю у США відповідають тим територіям, де ґрунти є найбільш виснаженими внаслідок використання пестицидів.

Зрозумілим є те, що вирощені овочі і фрукти з використанням пестицидів не такі корисні, якими мали би бути, та на відміну від органічних вони ще й насичені пестицидами. Оброблені пестицидами продукти втрачають аромат і колір, тому в таких випадках регулярно використовуються штучні харчові добавки.
Для того, щоб створити штучний «аромат полуниці», використовують більше ніж 40 змішаних хімічних речовин!

Наше суспільство «миттєвого задоволення» вже звикло до великої кількості екзотичних фруктів та овочів, які не тільки в сезон, а й в будь-яку пору року є в продажу. Вони також мають бути ще й дешевими! Персики повинні світитися, яблука повинні блищати, а кавун бажано щоб був без насіння.

Індустріалізація сільського господарства на початку 20 століття спричинила розвиток органічного землеробства. Це була реакція сільськогосподарських вчених та фермерів на згубну хімічну систему, орієнтовану на кількість, а не на якість. Саме органічне землеробство, ґрунтуючись на природних процесах корисних як для землеробства, так і всієї екосистеми, дало змогу пошкодженим ґрунтам відновитись та забезпечити краще живлення рослин.

У 2004 році група канадських лікарів опублікувала дослідження, результати якого свідчать про те, що вплив пестицидів пов’язаний із захворюванням фермерів та їх дітей на рак, розлади нервової системи та захворюваннями репродуктивної системи.

Газета Daily Mail у Великобританії провела експеримент з двома сім’ями. Одна сім’я споживала звичайні оброблені пестицидами продукти, а інша – лише органічні.
В родині, яка їла органічну продукцію, вже через тиждень було помітно полегшення хронічної хвороби, поведінкові проблеми дітей зменшилися, а також всі відчули більше енергії.

Відповідальний підхід до нашого раціону повинен враховувати всі фактори, які сприяють виробництву органічних продуктів харчування, включаючи справедливу оплату продукції та стійкі методи ведення сільського господарства, що приносять користь і не завдають шкоди нашій планеті.

Починаючи з 1990-х органічне виробництво регулюється стандартами сертифікації.
Вивчивши 400 науково-дослідних документів, дієтолог Шейн Хітон зробив висновок, що завдяки ґрунтам, на яких ведеться природний метод сільського господарства, органічно вирощені овочі та фрукти мають значно вищий рівень поживних речовин.

Ми часто витрачаємо великі кошти на автомобілі, меблі чи побутову техніку, проте не ставимо за пріоритет наше харчування. Якісна їжа може коштувати дорожче, але це – інвестиція в життя.
Задля нашого здоров’я ми повинні зосередитись на повноцінних харчових продуктах, незалежно від того, чи будуть вони вирощені на наших власних присадибних ділянках чи на органічних полях і в садах.

Подібно до того, як перші люди були поселені в Едемський сад щоб доглядати і турбуватися про всяке життя, так ми повинні бути відповідальними управителями на своїй землі та оберігати довкілля.

Питання природного землеробства та хімічного землеробства не пов’язано з політикою «зелених», адже йдеться скоріше про управління і здоров’я – здоров’я споживачів, здоров’я фермерів та здоров’я нашої планети.

джерело: https://www.hopechannel.com/au/read/a-healthy-farm-for-healthy-food

Володимир Олексійчук, “Україна проти пестицидів”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *