4 лютого – Всесвітній день боротьби з раком

В усіх країнах світу, у тому числі і в Україні, кількість хворих на рак людей постійно зростає, а особливо така тенденція стосується дітей.

Сьогодні діти стикаються з такими явищем, яке провідні дослідники назвали «мовчазною пандемією» захворювань, спричинених чинниками навколишнього середовища, а зокрема пестицидами.
Вплив пестицидів в пренатальний та ранній життєвий період дітей через продукти і воду, які забруднені канцерогенними хімікатами, пов’язаний з підвищеним ризиком захворювання на рак.
В порівнянні з дорослими за розмірами і масою тіла діти їдять, п’ють і дихають набагато більше, ніж дорослі, отож їх організм може отримувати більше токсичних речовин.

«Діти в сільськогосподарських громадах перебувають на передовій негативного впливу пестицидів, які не обмежуть свій вплив лише на полях», – Емілі Маркес (Emily Marquez), доктор наук, ендокринолог та науковий співробітник PAN, а також один із авторів звіту «Пестициди, які пов’язані із захворюваннями на рак та завдають неврологічної шкоди розповсюджуються повітрям, водою та пилом потрапляючи до будинків, шкіл, а в кінцевому результаті і в дитячий організм».

Щороку у Франції в 2500 дітей діагностують рак. Дитячий рак – це захворювання яким страждає кожна четверта дитина. «Однак, діти помирають щодня», – говорить Патрісія Блан (Patricia Blanc), президент французької благодійної організації Imagine for Margo. Кожного року, в середньому 500 французьких дітей помирають від раку, що є еквівалентним 20-и шкільним класам.

Дані про захворюваність на рак в Україні в інформаційних джерелах різняться. Отож, мабуть все таки варто взяти до уваги висновки спеціаліста у цій сфері.

Кількість хворих на рак в Україні зросла у 35 разів за 10 років. Про це в ефірі Українського радіо в програмі “Сьогодні.Вдень” повідомив лікар-онколог, онкохірург вищої категорії Сергій Кулик. “Станом на сьогодні в Україні зареєстровано близько 1,2 млн онкохворих. Якщо порівнювати, 10 років тому кількість онкохворих була в 35 разів меншою. Станом на сьогодні кожен четвертий чоловік та кожна шоста жінка мають (можуть — ред.) захворіти на рак. Якщо брати статистику ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я — ред.), то до 2030 року, якщо світ не зміниться, кожна друга людина буде хворіти на рак. В першу чергу, це відповідальність людей за своє здоров’я”, — зазначив Сергій Кулик.  (Українське радіо 04.02. 2019 р.) http://www.nrcu.gov.ua/-images/logo.jpg

До 2005 року в Україні діти хворіли переважно на рак щитовидної залози. Сьогодні 49% онкохворих дітей страждають від раку головного мозку, лейкозу та лейкемії (раку крові). Такі ж онкологічні захворювання переважають і серед дітей в країнах ЄС.

Експерти ООН з питань продовольства і забруднення навколишнього середовища в березні 2017 року заявили, що пестициди мають «катастрофічний вплив на навколишнє середовище, здоров’я людини і суспільство в цілому». Багато активних речовин пестицидів є відомими або можливими канцерогенами (хімічні речовини, вплив яких на організм людини підвищує ймовірність виникнення злоякісних новоутворень). Ґрунтуючись на лабораторних та епідеміологічних дослідженнях, окремі пестициди пов’язували з широким колом різних ракових захворювань – таких як множинна мієлома, саркома м’яких тканин, лімфома, нейробластома (або пухлина Вільмса), ретинобластома (рак ока); рак різних органів (травних, репродуктивних, щитовидної залози, легень, мозку, нирок і т.д.).

Багато нових наукових досліджень пов’язують вплив пестицидів з найбільш поширеними формами раку у дітей, включаючи лейкемію, пухлини мозку та нейробластому. Насьогодні вже беззаперечним є той факт, що головна причина зростання онкологічних захворювань у світі – пестициди, об’єми використання яких теж постійно зростають. Широке використання пестицидів призвело до збільшення їх концентрації в навколишньому середовищі та в нашій їжі. В науковому звіті, який був оприлюднений в 2016 році (Окленд, Каліфорнія, США), наголошується на тому, що десятки незалежних дослідженнь розкривають зв’язок між використанням сільськогосподарських пестицидів та їх шкідливим впливом на здоров’я дітей з такими наслідками як рак (особливо лейкемії та пухлини мозку), а також з порушеннями або затримкою розвитку, включаючи аутизм.

Науковцями Каліфорнійського Університету (Лос-Анджелес, США),  проводилися дослідження щодо зв’язку внутрішньоутробного впливу пестицидів з дитячим лейкозом. Результати цих наукових досліджень опубліковані у декількох наукових виданнях в 2020 році. П’ятеро вчених досліджували зв’язок впливу пестицидів в період вагітності та раннього дитинства з гострим лімфобластним лейкозом та гострим мієлоїдним лейкозом у дітей віком до 6 років. За результатами цих наукових досліджень було встановлено, що вплив будь-якого канцерогенного пестициду спричиняє ризик (в середньому у 2-3 рази) виникнення лейкозу в тих дітей,  матері яких у період вагітності проживали в межаж 4000 метрів від сільськогосподарських територій.

Дослідженням, яке було проведене в 2015 році Чиказьким університетом та Національним інститутом раку, було виявлено, що у дітей, які жили поблизу сільськогосподарських полів, значно частіше виявлялися випадки лейкемії.
Особливе дослідження було проведене під керівництвом доктора Еллен Девіс стосовно дітей до 10 років, які хворіли на рак мозку. За результатами цих досліджень було встановлено, що в загальному порівнянні діти, хворі на рак мозку, зазнали в 6,2 рази більше впливу певних пестицидів.

Відносно дітей з нейробластомою було проведено декілька наукових досліджень.
Вчені виявили у цих дітей пошкодження частини хромосоми, яка називається «хромосомою №1».
Саме ця частина хромосоми за висновками вчених може бути відповідальною за пригнічення та контроль росту пухлини. У здорових дітей такого генетичного пошкодження не спостерігається.
Дослідники Гамбурзького університету в Німеччині виявили, що в крові здорових людей міститься відповідна кількість антитіл IgM, які шукають і знищують клітини нейробластоми. Однак, у дослідженні 11 людей з нейробластомою не було жодного випадку належно працюючих антитіл IgM.
Частини імунної системи, які атакують нейробластому та ракові клітини, – це наші природні клітини – макрофаги.
Ще значно раніше Департаментом педіатрії з Університету медичних наук Арканзасу при проведенні досліджень макрофагів та раку було встановлено, що вплив пестициду (хлордану) повністю паралізує здатність макрофагів шукати та знищувати ракові клітини.
Приводиться приклад, що два округи у Флориді демонструють найвищий рівень показників дитячої захворюваності на рак, а це ті території штату, де використовується найбільша кількість пестицидів на цитрусових плантаціях.

Стосовно тестів щодо безпечності пестицидів, проведених агрохімічними компаніями, варто зазначити, що ними не враховувався той факт, що плід в утробі матері у період розвитку у 50 разів більш вразливишій до хімічних речовин, які викликають рак. Також не враховано, що у нововонародженої дитини протягом року після народження не розвивається ефективний бар’єр крові в мозку.

Насьогодні вже достатньо науково доведена здатність пестицидів пошкоджувати нашу ДНК та генетичну структуру. Також встановлено, що пестициди серйозно послаблюють імунну систему людини, яка в здоровому стані буквально знищує та виводить з нашого організму ракові клітини. Тому, здорова і непошкоджена пестицидами та іншими негативними чинниками імунна система є запорукою запобігання виникнення раку у людини.

джерела: https://chem-tox.com/cancerchildren/#mcfarland http://www.panna.org/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32087503/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *