Куба на першому місці у світі в рейтингу Індексу сталого розвитку SDI

Розробником Індексу сталого розвитку SDI є антрополог і доктор Джейсон Хікель з Лондонського університету в Голдсмітс, що у Великобританії (Jason Hickel
Goldsmiths, University of London, United Kingdom).
З детальною інформацією можна ознайомитися на сайті: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0921800919303386

SDI був створений для оновлення Індексу людського розвитку HDI, який використовувався з 1990 року Програмою розвитку ООН для підготовки своїх щорічних звітів.
Індекс HDI враховує тривалість життя, рівень освіти та валовий дохід на душу населення, але при цьому ігнорує прогресивну деградацію навколишнього середовища, наростаючу кризу внаслідок зміни клімату, спричинену в значній мірі економічним зростанням таких потужних виконавців як Великобританія та США.

Розрахунок SDI визначається показником «людського розвитку» країни, який отриманий шляхом аналізу статистичних даних щодо очікуваної тривалості життя, стану здоров’я, освіти і доходів. Отриманий результат ділиться на два ключових показники: викиди CO2 та екологічний матеріальний слід, які розраховані як на душу населення, так і в розрахунку перевищення природних меж Землі.
Країни з високим рівнем людського розвитку та меншим негативним впливом на навколишнє середовище мають високу оцінку, відповідно низькою оцінкою відзначаються країни з не високою тривалістю життя та низьким рівнем грамотності. Але особливим фактором, що впливає на низьку оцінку країн є – потужний негативний вплив на навколишнє середовище.

За останніми гучними дослідженнями Rockström et al. (2009) та Steffen et al. (2015) зроблений висновок, що економічна діяльність людини переступила через чотири критичні планетарні межі: зміна клімату, хімічне навантаження, втрата біорізноманіття та зміна земельної системи. Споживання людиною матеріальних ресурсів перевищує стійкий рівень на 82%. (Dittrich et al., 2012; Hoekstra and Wiedmann, 2014; Bringezu et al., 2015).

Отже, за результатами досліджень з 2015 року Куба посідає перше місце у світі з показником 0,859 Індексу сталого розвитку SDI.
Соціалістичний острів значно перевершує показники передових капіталістичних країн, включаючи Великобританію та США, які покарали Кубу економічною блокадою, що триває вже шість десятиліть.
Великобританія і США посідають відповідно 131 та 159 місця серед країн світу в рейтингу Індексу сталого розвитку.

Кубу називають «органічним раєм» або «раєм для бджіл», де сільське господарство повністю є біоорганічним. Щороку групи з різних громадських організацій вирушають у паломництво на Кубу, де вони навчаються як годувати населення 100% органічними продуктами, та переконуються в можливостях реального здорового харчування.
Різноманітна продукція замість монокультур, без використання хімічних добрив і пестицидів, без залежності від великих агрохімічних компаній. І все це росте!
Острів Куба чи не єдине місце у світі, де бджоли не вимирають, а навпаки щорічно збільшують свою популяцію.
«У нас заборонений продаж пестицидів, це можлива причина того, що наші бджоли не гинуть так як в інших країнах світу. У нас безпечне природне середовище». – Рауль Веласкес, пасічник.

Звичайно, Куба пережила дуже важкі економічні часи, вона і зараз є ще бідною країною. Але ця країна довела світові можливіть вирощувати врожаї без пестицидів, та не знищувати при цьому навколишнє середовище і здоров’я людей.

додаткові джерела: https://www.greenleft.org.au/content/cuba-found-be-most-sustainably-developed-country-world?fbclid=IwAR1gTZ_wpLNTODDylliEohR6vbKYXVlrGOP7KO-b9uVAkMXLURWS09aRI_E https://morningstaronline.co.uk/article/w/cuba-found-to-be-the-most-sustainably-developed-country-in-the-world-new-research-finds?fbclid=IwAR0YVv8Fy8GVs5qhAj_tzWSenu1Tid4HCYHV8UK1Ty67TjA4MsPb-W30scg

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *