Вода з пестицидами, що питимуть ваші нащадки?…

Одна з найбільш важливих проблем сьогодення, яка пов’язана зі здоров’ям людини і природи, – це забруднення пестицидами водних джерел, а зокрема і тих, що призначені для питного постачання.
Поверхневі і підземні води – вся гідросфера піддаються постійному забрудненню пестицидами. Насьогодні пестициди є основними токсичними агентами, які виявляються як в ґрунтових водах, так і в артезіанських свердловинах. Процес напіврозпаду окремих пестицидів в ґрунтах і водах відбувається роками. В цьому процесі пестициди утворюють нові хімічні сполуки – метаболіти, які теж такі ж токсичні, а в багатьох випадках ще більш токсичніші за початкові хімічні речовини.

Усі пестициди мають унікальні властивості переміщуватися в структурі ґрунту як вертикально, так і горизонтально.
За будь-яким пестицидом стоїть щонайменше 5 метаболітів, про які ми абсолютно нічого не знаємо. Всім науковцям відомо, що річки, підземні води і навіть водопровідна вода переповнені залишками пестицидів та їх метаболітами.
Майже 600 різних пестицидів знаходять у пробах води, що відбираються в рамках моніторингу якості ґрунтових вод в країнах ЄС.

Пестициди потрапляючи в організм людини, який складається на 60-75% з тої самої води, накопичуються там у великих кількостях та призводять до розвитку багатьох хронічних захворювань. Їх вплив також пов’язують зі збільшенням кількості вроджених аномалій розвитку і дитячої смертності.
Велику кількість новонароджених з вадами розвитку, що спостерігається в штаті Індіанаполіс (США), науковці пов’язують саме з вмістом пестицидів у питній воді.

Вагітні матері, які проживають у районах з інтенсивним використанням канцерогенних пестицидів, мають підвищенний ризик розвитку у дитини гострої форми лейкемії. До таких висновків дійшли дослідники Каліфорнійського університету.
Вплив органофосфатних пестицидів спричиняє ураження мозку в ще ненароджених дітей, розлади пам’яті та інші нейропсихологічні порушення. Близько 90% усіх фунгіцидів, 60% гербіцидів і 30 інсектицидів є канцерогенними.

Відповідно до наукових висновків Корнельського університету (Нью-Йорк, США), ощищення підземних вод забруднених пестицидами взагалі неможливо. Вчені вже давно застерігали про неминуче забруднення пестицидами ґрунтових і підземних вод. Однак сьогодні, як і раніше людство не надає цим тривожним застереженням належного значення.
Нині в різних штатах США близько третини артезіанських свердловин закрито для питного водозабезпечення.

За даними видання CGDD у Франції 93% річок забруднені пестицидами, із них 36% такі, що містять їх високі концетрації (понад 0,5 мкг на 1 літр води).
На Мартиніці (заморський департамент Франції) 70% підземних вод через високий вміст пестицидів вже не придатні для питного використання. Ще гіршим є те, що у підземних водах в ЄС сьогодні виявляють вже давно заборонені такі небезпечні речовини як атразин, метолахлор, діурон та ін.. А українські поля і надалі ними «щедро» поливаються…
Атразин, як ендокринний руйнівник заборонений у ЄС, але його до цих пір виявляють у 85% проб питної води.

За даними Національного звіту «Пестициди у воді» за 2017 рік, які ґрунтуються на дослідженнях ISPRA (Інституту по захисту і дослідженням навколишнього середовища), була оприлюднена інформація щодо забрудненя ґрунтових та підземних вод в різних регіонах Італії.
В результаті проведених досліджень пестициди були виявлені в близько 40% зразків підземних та 70% ґрунтових вод Італії. Кількість виявлених хімічних речовин за 10 років зросла в 2,25 рази в поверхневих, та в 2,5 рази в підземних водах.
Токсичні хімічні речовини у високих концетраціях були виявлені не тільки у ґрунтових водах, а також і в підземних, з них зокрема найвідоміші такі як імідаклоприд, атразин, тербутилазин, AMPA (метаболіт гліфосату) та ін.
За даними моніторингу частота виявлених хімічних речовин у воді щорічно зростає, найчастіше виявляються гербіциди, і вода з кожним роком стає все більш ними забрудненою.

В Україні не проводяться дослідження питної води на рівні сучасних стандартів.
Отож, про становище українських водних ресурсів залишається лише здогадуватися, а воно без найменших сумнівів жахливе.
Відомо, що кількість «чистої» води на одного українця у 10 разів менша, ніж в середньому припадає на одного мешканця країн ЄС!
За даними ВООЗ, більше як 80% усіх захворювань людини безпосередньо пов’язані із вживанням неякісної води, яку отруюють хімічні речовини, в тому числі з мутагенними та канцерогенними ефектами.
Загальний стан здоров’я і тривалість життя українців в значній мірі відображають те, яку воду ми п’ємо.

Вода є головним джерелом життя на Землі, та одним з найголовніших факторів здоров’я людини. В Україні найвищий рівень розораності земель у світі, із цих площ 99% – це хімічне сільське господарство. Сьогодні багато хто буде сперечатися, про що розмова? Нам потрібно вирощувати хліб, а хімічні пестициди – найлегший в цьому шлях. Можливо і найлегший, але разом з тим – найтрагічніший.
Близько 80% території країни протягом сезону не один раз щедро поливається хімічною отрутою, яка сама по собі просто так нікуди не зникає.

І наостанок запитання, яке стосується кожного особисто, панове українці! що питиме ви? і що питимуть ваші нащадки?…

в статті використані матеріали з таких джерел: “Пестициди: майбутнє без токсинів” https://www.data.gouv.fr/fr/datasets/pesticides-dans-les-eaux-souterraines/ https://www.safewater.org/french-fact-sheets/2017/2/18/pesticides-pollution-eau

Володимир Олексійчук, відділ екології Всеукраїнської громадської спілки “Пасічники України проти пестицидів”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *