Вплив піретроїдних пестицидів на дітей спричиняє передчасне статеве дозрівання

За даними дослідження, яке проводилося в Китаї, було встановлено, що поширені пестициди на основі піретроїдів викликають раннє статеве дозрівання у хлопчиків.
Про це розповідається на сайті https://www.medindia.net/index.asp
Наукове дослідження проводилося під керівництвом доктора Цзін Лю (Jing Liu), доцента університету Чжецзян у Ханчжоу (Hangzhou).

Вік статевої зрілості загалом у світі вже деякий час знижується. Такі фізіологічні зміни, і багато інших, як не дивно чомусь з’являються з початком використання певних груп чи окремих пестицидів.
Дискусія серед науковців щодо причин та можливих наслідків була широкою.
На щорічних зборах Ендокринної асоціації було визначене припущення, що ймовірною причиною передчасного статевого дозрівання у дітей є звичайні пестициди, про це було оприлюднено в науковому виданні IFLScience.
Також встановлено, що передчасне статеве дозрівання пов’язане з підвищеним ризиком захворювань у дорослому віці на рак яєчок в чоловіків, та на рак молочної залози у жінок.

Більшість досліджень про вплив ендокринних порушників на статеве дозрівання були зосереджені на дівчатах. Але, у цьому науковому дослідженні доктора Цзін Лю приймали участь 463 китайських хлопчики, у віці від 9 до 16 років.
Дослідженням було виявлено, що збільшення впливу 3-PBA (3-феноксибензойної кислоти, метаболіту циперметрину) на 10% призводило до збільшення на 4% гормонів, які викликають вироблення тестостерону, а це в свою чергу збільшує на 73-110% передчасний генітальний розвиток.
Науковці також зазначають, що внаслідок раннього статевого дозрівання можуть виникати і поведінкові проблеми.

«Ми визнаємо, що піретроїди є новим фактором в навколишньому середовищі, які сприяють тенденції до передчасної статевої зрілості, що спотерігається у дітей», – зазначає Цзін Лю у своєму звіті.
Цзін Лю також повідомляє про результати спеціальних досліджень, якими було встановлено, що піретроїдний циперметрин прискорює розвиток статевої зрілості у мишей-самців.

Піретроїди належать до класу пестицидів з наростаючим використанням.
Багатьма дослідженнями вони визнані як ендокринні руйнівники, через їх вплив на залози які виділяють гормони.
Окремі дослідження показують, що вплив ендокринних руйнівників сприяє збільшенню випадків раку щитовидної залози та раку молочної залози. Вплив цих токсичних речовин також викликає нейронні та гормональні порушення, а також порушення, які призводять до змін в експресії жирових генів, пов’язаних з печінкою.

Піретроїди – це всюдисущі інсектициди, які застосовуються в багатьох секторах.
Ці пестициди присутні в повітрі, воді, ґрунтах та продуктах харчування. В організм людини вони потрапляють різними шляхами, а в більшості випадків з їжею та при попаданні на шкіру.

«Зважаючи на широке використання піретроїдних інсектицидів, як в сільському господарстві, так і в побутових цілях, очевидним є те, що регуляторні органи повинні враховувати ці відкриття, для того щоб заборонити використання цих ендокринних руйнівників!», – Франсуа Віллерет (François Veillerette), речник французької асоціації Générations Futures (Майбутні покоління, Франція). Асоціація Générations Futures закликає Європейську Комісію запровадити наукові критерії, які дозволять вивести цих ендокринних руйнівників з ринку.

Перестати використовувати піретроїди буде складним завданням. Вони становлять 30% з усіх інсектицидів, які використовуються в усьому світі на полях і в садах.
На сьогодні вже є достатньо біопрепаратів, які спроможні в більшості випадків замінити небезпечні хімічні пестициди.

додаткове джерело: https://www.consoglobe.com/les-insecticides-courants-accelerent-la-puberte-chez-les-garcons-cg

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *