Лейкемія у дітей: як пестициди знищують мікробіом людини

Про те, що в організмі людини живуть мікроорганізми, і багато з яких є надважливими для її здоров’я відомо давно. В останні роки, завдяки впровадженню в біологію і медицину прогресивних молекулярно-генетичних методів досліджень наукою зроблено значний крок у напрямку вивчення цього унікального внутрішнього світу організму людини, що отримав назву – мікробіом.
Кишкові бактерії відіграють особливу роль в тому, чи розвинеться у наших дітей лейкемія. Про те, як пов’язана лейкемія з пестицидами та ГМО-культурами пише Мішель Перро (Michelle Perro), доктор медичних наук: https://www.gmoscience.org/childhood-leukemia-the-microbiome-and-glyphosate-a-doctors-perspective/


Кількість хворих дітей на лейкемію постійно зростає


Відомо, що вплив пестицидів збільшує ризик дитячої лейкемії, а також інших видів раку. Нові наукові дослідження пов’язують збіднілий мікробіом кишечника та його хронічне запалення з підвищеним ризиком дитячої лейкемії. Особливу увагу привернули гліфосатні гербіциди, які використовуються приблизно на 90% зі всіх сільськогосподарських культур. Гліфосат (Раундап) був класифікований як вірогідний канцероген агенством з дослідження раку Всесвітньої організації охорони здоров’я IARC.
Дослідженнями встановлено, що вплив на лабораторних тварин пестицидів, а зокрема на основі гліфосату спричиняє порушення мікробіому кишечника.
Згідно з даними Міжнародного агенства з досліджень раку IARC, за останні два десятиліття кількість хворих дітей на рак у всьому світі зросла на 13%. На сьогодні дитячий лейкоз перебуває у списку найпоширеніших дитячих онкологічних захворювань. Ця форма раку піддається лікуванню з високим рівнем успіху, але проблеми зі здоров’ям, які виникають в результаті лікування можуть розвинутися в наступні роки.


Пестициди пов’язані із захворюваннями на рак


Існують чітки докази, які пов’язують вплив пестицидів з дитячим лейкозом. Ще в 1999 році було повідомлено, що використання пестицидів в домашньому господарстві має відношення до захворювання дітей на лейкемію. З усіх досліджених пестицидів і агрохімікатів було виявлено, що найвищий ризик представляли фунгіциди та хімічні добрива. При дослідженнях також було встановлено, що часто використовуваний інсектицид хлорпірифос асоціюється із збільшенням захворюваності на рак легенів.
Починаючи з перших етапів життя мікробіом кишечника відіграє ключову роль у розвитку імунної системи дитини. Новонароджені набувають мікробіом кишечника від матері. Надбання такого колективу різноманітних мікроорганізмів відповідає за створення вродженої імунної системи дитини. Багато факторів можуть нашкодити такому взаємозв’язку, включаючи сучасний акцент на «антимікробне» життя, атибіотики, та зрештою і продукти харчування із залишками пестицидів.
Дослідження, які були проведені на гризунах вважаються актуальними і для здоров’я людини. Такі дослідження виявили, що мікробіом кишківника у лабораторних тварин чутливий до впливу гербіцидів на основі гліфосату. В окремому дослідженні щодо впливу гліфосату на мишей було виявлено значне зменшення бактерій у кишечнику. В результаті таких змін спостерігалося зростання тривожності, що можливо було викликано дисбактеріозом кишечника, як наслідок порушення кишково-мозкового зв’язку. Крім гліфосату інші пестициди також впливають на здоров’я кишечника. Наприклад виявлено, що хронічне низьке дозування інсектициду хлорпірифосу в кишечнику людини та щурів викликає дисбактеріоз, спричиняючи збільшення одних бактерій, та зменшення інших.
За спостереженнями доктора Мішеля Перро деякі фактори індустріалізованої системи харчування та спосіб життя впливають на мікробіом. Оскільки, діти в більш розвинених країнах мають мають меншу мікробну різноманітність, а ніж діти в менш розвинених країнах. У своїй клінічній практиці доктор виявив те, що в дітей із складними хронічними захворюваннями, як правило виявляють брак різноманітності кишкових мікроорганізмів.


Органічні продукти – здорове харчування


Поскільки органічні продукти не є генетично модифікованими, то ще залишається окреме питання, чи впливають генетично модифіковані продукти на мікробіом та імунну систему людини. Відомо, що до цих пір не було проведено досліджень про вплив ГМО-продуктів на мікробіом кишечника. Однак, є ряд досліджень, які показують, що інсектицидні токсини Bt (в культурах GM Bt) є імуногенами та алергенами, а бо іншими словами, вони здатні спричиняти порушення імунної системи.
Споживання органічно вирощених продуктів в значній мірі призводить до зниження ризику захворіти на рак. Про такі результати свідчить дослідження, яке було проведене за участю дорослих французів в 2018 році. Чому? Тому, що найважливіша частина відповіді пов’язана із станом мікробіому кишечника, з відповідним балансом бактерій, які живуть у нашому травному тракті. Адже, наукові дослідження останніх років чітко продемонстрували надважливу роль мікробіому кишечника, як у здоров’ї людини, так і в її захворюваннях.

One thought on “Лейкемія у дітей: як пестициди знищують мікробіом людини

  1. Жахливі наслідки отрутохімікатів у провінціях Аргентини Місьйонес та Кордова наглядно показано у фільмі “Жертвы глифосата : генетически модифицированные дети” . Тут наводиться такий приклад : у містечку навколо якого посіяна соя захворюваність на лейкемію становила 15 чол на 5 тис жителів тоді як по Аргентині цей показник становив 2 чол на 100000 населення .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *