Нейротоксичні пестициди безперешкодно долають кілометри

Вплив пестицидів на жінок під час вагітності може бути причиною аутизму у дітей.

За результатами одного з найбільших досліджень щодо впливу пестицидів на вагітних жінок та новонароджених дітей вченими було виявлено, що найпоширеніші пестициди пов’язані з підвищеним ризиком виникнення розладів аутистичного спектру.
Дослідженням під керівництвом Ондіна фон Еренштейна (Ondine von Ehrenstein), доцента Фрілдінгової школи громадського здоров’я Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (Fielding School of Public Health at the University of California) було проаналізовано дані реєстру аутизму в Каліфорнії в поєднанні з даними про застосування пестицидів у штаті.
Аналітичні висновки разом з результатами наукового дослідження були опубліковані в Британському медичному журналі BMJ.
Загалом у дослідженні приймали участь близько 38 000 осіб, серед яких було виявлено 2961 випадок аутизму, з них 445 із супутньою паталогією розумової відсталості (відповідно даних з обліку Департаменту Каліфорнії).

Пестициди переносяться вітром з місць розпилення на значні відстані, а також мають довготривалий термін своєї дії та постійно випаровуються з ґрунту.

Вчені дослідили, що жінки, які були вагітними та проживали в радіусі 2000 метрів (2км) від територій з інтенсивним використанням пестицидів, на 10-16% частіше народжують дітей з діагнозом – аутизм, в порівнянні з тими, що проживали на значно віддалених відстанях. Дослідження нейротоксичного впливу взагалі проводилися на відстані більше 2500 метрів від місць розпилення до будинків. Результати були аналогічні, або незначно відрізнялися від тих, які визначені на відстані 2000 метрів від помешкань.

Науковці для проведення цих досліджень із 25-и найчастіше використовуваних пестицидів вибрали 11, з них зокрема: гліфосат, хлорпірифос, діазінон, ацетат, малатіон, перметрин, біфентрин, метилбромід, імідаклоприд, авермектин та міклобутаніл.
Для визначення рівня забруднення повітря пестицидами використовували модель California Line Source (CALINE4).
Було визначено, що серед виявлених випадків аутизму з розумовою відсталістю в результаті токсичного впливу у період вагітності і раннього дитинства значних шансів на збільшення ризику (на 30-40%) додавали такі пестицидні речовини: гліфосат, хлорпірифос, діазінон, перметрин, бромистий метил та міклобутаніл.

Аналізуючи діагнози розладів аутистичного спектру супутного з порушеннями інтелекту, дослідники виявили, що в середньому на 30% були вищі показники серед тих дітей, які піддавалися впливу пестицидів ще під час внутрішньоутробного розвитку.
Такий вплив на немовлят ще більше посилює ризик аутизму із супутньою розумовою відсталістю.
Токсичний вплив окремих визначених пестицидних речовин в перший рік життя дитини збільшує ризик виникнення аутизму з коморбідними розладами до 50%. Група науковців, досліджуючи пестициди, визначила два періоди, протягом яких і немовлята, і плід, що розвивається в материнській утробі, вразливі до їх нейротоксичного впливу.
І пренатальний і постнатальний періоди є вразливими.

Нейроксичний вплив пестицидів становить загрозу і після народження дитини.

Проблема полягає в тому, що на відміну від способу життя та шкідливих звичок, таких як куріння або вживання алкоголю, вплив пестицидів зазвичай не контролюється. Тому вагітні жінки часто не знають того, що вони піддаються впливу токсичних пестицидів. Люди можуть піддаватися токсичному впливу не лише отруєним повітрям внаслідок розпилення пестицидів, але також при споживанні продуктів, оброблених хімікатами.
Тому уникаючи споживання фруктів і овочів, вирощених з використанням хімічних пестицидів, можна значно знизити ризик виникнення різних захворювань, в тому числі і дитячого аутизму.




Вибір на користь органічно вирощених продуктів додає значних шансів народити і виховувати здорових дітей.

Еренштейн сподівається, що результати даного дослідження покращать обізнаність громадськості та змусять державних чиновників змінити політику щодо боротьби зі шкідниками в процесі вирощування сільгосподарських культур, запроваджуючи альтернативи, які не матимуть такого шкідливого впливу на здоров’я людини.
«Я сподіваюся, що ці результати змусять деяких чиновників замислитися над запровадженням ефективних заходів в напрямку охорони здоров’я для захисту населення, яке є вразливим, проживаючи в районах з високим ризиком впливу пестицидів», – говорить Еренштейн.
«Підвищення рівня обізнаності серед громадськості може бути тим способом, який зрештою змінить практику та сільськогосподарську політику».

джерело: https://time.com/5555300/pesticide-exposure-autism/?fbclid=IwAR33jfybHqfPExTchAhVGkA3-EFjvK-8wkVYsJ_g67P2INf5wZi5LXsTSmU

Насьогодні знання в суспільстві про пестициди і спричинення внаслідок їх впливу розладів аутистичного спектру та інших важких хвороб є дуже бідними.
Важливо завжди пам’ятати про те, що діти більш чутливі до хімічних речовин, ніж дорослі.
Відомо, що 50% впливу пестицидів протягом життя відбувається в період перших п’яти років життя.
Не дивлячись на те, що по багатьох пестицидах були офіційно підтверджені наукові дані щодо їх негативного впливу на здоров’я людини, вони і надалі продовжують використовуватися.
В обсязі величезної, практично незчисленної кількості хімічних речовин та комбінацій сьогодні в біосферу потрапляють тисячі нових хімічних сполук, та дедалі все більше зростають масштаби глобального хімічного забруднення.
Задекларовані світовими агрохімічними компаніями визначення щодо їх пестицидних дітищ – «не викликають ніяких віддалених наслідків при потраплянні в навколишнє середовище та харчовий ланцюг людини і тварин, а також серйозних екологічних наслідків для різних видів корисних живих організмів» – в світлі сучасних наукових даних виявляються не тільки неправдою, але й злочином проти людства і життя на Землі.

Володимир Олексійчук, відділ екології Всеукраїнської громадської спілки “Пасічники України проти пестицидів”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *