Плануєте завагітніти та народити здорову дитину – споживайте органічно вирощене

фото з сайту huffpost

Якщо ви прагнете народжувати і виховувати здорових дітей, то останні наукові дослідження радять вам харчуватися органічно вирощеними овочами та фруктами.
В цьому році журнали Американської медичної асоціації опублікували результати дослідження продуктів харчування, які в процесі вирощування обробляються пестицидами, та їх вплив на фертильність людини.
Підсумком цих наукових досліджень є поради лікарів і науковців, котрі закликають людей споживати органічно вирощені продукти.

При проведенні даного дослідження в галузі внутрішньої медицини JAMA Гарвардські дослідники в клініці безпліддя обстежували 325 жінок.
В результаті цього дослідження було виявлено, що жінки, які постійно споживали продукти, що оброблялися пестицидами, мали нижчий показник прогнозу успішно завагітніти методом ЕКЗ, тоді як жінки, які споживали органічні продукти, мали значно вищий рівень такої можливості.

Такі результати дослідження неабияк здивували науковця Хорхе Чаварро (Jorge Chavarro), доктора медичних наук із Гарвардського Університету.
«Я завжди скептично ставився до того, що залишки пестицидів у продуктах можуть мати будь-який вплив на здоров’я. Я думав, що ми нічого не виявимо», – сказав він для журналу Time.
“Зараз я намагаюся більше купувати органічні яблука, ніж це було кілька місяців тому”, – сказав доктор Чаварро.
Гарвардське дослідження надсилає “попередження про те, що наше нинішнє безвідповідальне ставлення до регулювання пестицидів не на нашу користь”, – написав епідеміолог та педіатр Філіп Ландріган (Phillip Landrigan), у коментарі до цього ж випуску JAMA.

Нове дослідження “прийшло у той момент, коли численні докази свідчать про те, що народжуваність людини знижується і частота репродуктивних порушень зростає”, – сказав Ландріган. Такі тенденції, як зменшення кількості сперми і збільшення репродуктивних вроджених вад розвитку та раку яєчок «майже впевнено» пов’язані з впливом хімічних речовин на навколишнє середовище.

Лікарі повинні звернути увагу на ці результати, розповідати пацієнтам про пестициди та закликати до вживання всіх можливих заходів щодо зменшення їх впливу.
“Закликайте наших пацієнтів їсти органічне”, – написав доктор Ландріган. “І проінформуйте чиновників та політиків про небезпечний вплив пестицидів, дайте їм зрозуміти, що пестициди – це не просто регуляторне питання чи екологічна проблема, а що насправді ці сильнодіючі хімічні речовини можуть мати потужний вплив на здоров’я людини, якому потрібно виважено запобігати ».

Заява доктора Ландрігана щодо необхідності зменшення впливу пестицидів на здоров’я дітей перегукується з порадами Американської академії педіатрії. “Зростає кількість літератури, в якій розповідається про те, що пестициди можуть спричинити хронічні ускладнення здоров’я у дітей, включаючи нейророзвиваючі або поведінкові проблеми, вроджені дефекти, астму та рак”, – йдеться у документі AAP 2012.

Дослідники з Каліфорнійського Університету в Сан-Дієго (UC San Diego) аналізуючи зразки сечі, які відбиралися і досліджувалися протягом двох десятиліть, повідомили про те, що з того часу, як відбулося запровадження в сільське господарство генетично модифікованих культур (ГМО), які розроблялися щоб бути стійкими до пестициду Раундап, кількість гліфосату на людину збільшилася приблизно на 500%.
Провідний дослідник Пол Міллс (Paul Mills) розповів часопису Time, що вміст гліфосату, виявленого при дослідженнях у людей, у 100 разів перевищує той рівень, яким годували піддослідних щурів, та у яких розвинулося захворювання печінки в процесі тривалого годування.
Гліфосат визнаний ймовірним канцерогеном для людини, згідно з даними Міжнародного агентства Всесвітньої організації охорони здоров’я з вивчення раку (IARC). Сотні фермерів та члени їхніх сімей в США подають позови до суду на Монсанто, стверджуючи, що гліфосат викликав у них або в їхніх близьких Неходжкінську лімфому.

У червні цього року, 14 дослідників, які писали в журналі епідеміології і охорони здоров’я, вказали на багато прогалин у існуючих оцінках гліфосату, та дійшли висновку, що “діючі стандарти безпеки є застарілими і не захищають здоров’я населення та довкілля”.
Вони закликали проводити дослідження з біомоніторингу для документального підтвердження впливу пестицидів на здоров’я людей, а зокрема на фермерів та вразливі категорії населення.

Здорове майбутнє без пестицидів!

Нам варто сприймати результати останніх наукових досліджень як вкрай важливі застереження і поради, які стосуються відношення до власного здоров’я. Всім нам, хто стурбований сучасною проблемою народжуваності, раковими захворюваннями та вихованням здорових дітей науковці пропонують перейти на органічні продукти харчування, щоб зменшити вплив пестицидів на власне здоров’я і здоров’я своїх дітей.

джерело: https://www.huffpost.com/entry/trying-to-get-pregnant-science-suggests-eat-organic_b_5a0e3622e4b0e30a95850584?fbclid=IwAR3d1i8r-OAHT3zS644LD48LJkVnxzI0EVHVQFOiT_SxTYeveHN5Kr4-fTQ

Найвідоміші пестицидні препарати, що використовуються в Україні, до складу яких входить діюча речовина гліфосат: Раундап, Ураган, Тотал, Зевс, Тайфун, Торнадо та ін. Період напіврозпаду гліфосату в ґрунті коливається від 1,5 до 22 років.

Володимир Олексійчук, відділ екології Всеукраїнської громадської спілки “Пасічники України проти пестицидів”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *