Неонікотиноїди у водопровідній воді: токсичний бумеранг повертається…

Останніми роками дедалі частіше з’являється наукова інформація про отруєння пестицидами питної води. Особлива увага звертається на найпоширеніший клас інсектицидів – неонікотиноїди.

Пестициди неонікотиноїдної групи утворюють ще більш токсичні сполуки, коли їх в процесі звичайної очистки водопровідної води хлорують. Такі результати наукових досліджень оприлюднили державні науковці, експерти з контролю за використанням пестицидів Геологічної служби США (USGS). Ці дослідження проводилися спільно з вченими Університету штату Айова, в рамках федеральної співпраці з метою відстеження неонікотиноїдних пестицидів у водопровідній воді. Головним завданням цього дослідження було – виявлення потенціалу утворених побічних сполук хлорованої дезинфекції (DBP) від пестицидів та їх метаболітів, які можуть бути більш токсичними, ніж початкові речовини.

Повідомлення про результати цих досліджень виявивилися зовсім поганими. Ці результати в першу чергу повідомляють про присутність двох відомих метаболітів імідаклоприду у водопровідній воді: деснітро-імідаклоприду та імідаклоприду-сечовини. Це викликає особливе занепокоєння саме тому, що деснітро-імідаклоприд в 319 разів токсичніший для теплокровних, ніж сама початкова речовина – імідаклоприд. 

Додатково до виявлення присутності двох метаболітів у водопровідній воді, науковці демонструють подальше перетворення цих метаболітів на нову форму побічного продукту хлорованої дезінфекції, що отримується від неонікотиноїдів під час рутинних процесів очищення води. Ці нові хлоровані сполуки ще не досліджені, не відстежуються та є потенційно небезпечними. Іншими словами, їх потенційний вплив на здоров’я людини може стати великою проблемою.

Цей вплив становить великий ризик, оскільки неонікотиноїди є найбільш поширеними інсектицидами. Регуляторні органи ігнорують наукові дані про здатність неонікотиноїдів завдавати шкоду хребетним та теплокровним, і лише тому, що їх початкове токсичне призначення вважалося вибірковим і було направлене тільки на комах. Окрім забруднення поверхневої та питної води, Міністерство сільського господарства США виявило присутність неонікотиноїдів також і всередині фруктів та овочів, де їх аж ніяк неможливо змити через особливості системної дії.

Останні наукові дослідження пов’язують вплив пестицидів неонікотиноїдів з пошкодженням мозку, потенційними розладами, включаючи нейроповедінкові порушення та аутоподібні розлади, які були спричинені токсичним впливом в пренатальний та ранній дитячий період розвитку.

джерело: https://www.nrdc.org/experts/jennifer-sass/neonic-pesticide-may-become-more-toxic-tap-water

P.S.  Причиною того, що сьогодні науковці б’ють тривогу є нерозсудлива і безвідповідальна людська діяльність, адже направивши хімічну зброю проти природи, слід чекати удару у відповідь і принципу бумеранга тут аж ніяк не уникнути. Сьогодні наука чітко демонструє те, як направлена «вибіркова» токсичність проти комах змінюється, в результаті чого увесь цей токсичний удар перенаправляється на людей та інших теплокровних і хребетних…

«Хімічну війну неможливо виграти, все життя потрапляє під її жорстокий перехресний вогонь» – Рейчел Карсон, з книги «Мовчазна весна».

Володимир Олексійчук, відділ екології Всеукраїнської громадської спілки “Пасічники України проти пестицидів”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *