Науковці вказують на конкретні пестициди, з якими пов’язані пухлини мозку у дітей

Команда науковців з Університету Каліфорнії (Лос-Анджелес, США), нещодавно оприлюднила наукове дослідження в журналі Environmental Research. Яке показує, що вплив сільськогосподарських пестицидів на жінок в період вагітності пов’язаний із підвищеним ризиком розвитку пухлин центральної нервової системи (ЦНС) у їхніх дітей.

Вагітні жінки, які проживають в межах до 4-х кілометрів від сільськогосподарських територій, мають підвищений ризик розвитку пухлин головного мозку у своїх дітей. Такі результати викликають особливе занепокоєння, оскільки виявляється, що люди, які аж ніяк не пов’язані  безпосередньо з використанням пестицидів, зазнають їх шкідливого впливу на здоров’я.  

Науковці зокрема зазначають, що це нове дослідження унікальне, бо точно визначаються певні пестициди, які пов’язані з розвитком конкретних типів раку мозку у дітей. В дослідженні приймали участь діти з діагнозом – рак мозку у віці до 5-и років, матері яких в період вагітності проживали в межах 4-х кілометрів від сільськогосподарських територій. Для підтвердження статистичної відповідності, кожний випадок захворювання на рак порівнювався з 20-а контрольними варіантами. Інформація про застосування пестицидів була отримана на основі зареєстрованих даних з державних установ Каліфорнії.

Результати досліджень показали, що окремі пестициди збільшуть ризик розвитку певних пухлин ЦНС в дітей у 2,5 рази в порівнянні з тими дітьми, які не піддавалися такому впливу в пренатальний період. Було встановлено, що такі пестициди, як бромацил (гербіцид), тіофанат-метил (фунгіцид), трифорин (фунгіцид) та крезоксим-метил (фунгіцид), – пов’язані з підвищеним розвитком астроцитоми (тип раку головного мозку). Розвиток медулобластоми пов’язаний із застосуванням хлороталонілу (фунгіцид), пропікозанолу (фунгіцид), диометату (інсектицид) та лінурону (гербіцид). Розвиток епендимоми пов’язаний із використанням тіофанат-метилу (фунгіцид). Ці наукові дані є значно точнішими ніж результати попередніх досліджень, що стосуються причин ракових захворювань у дітей. «Це дослідження є першим, наскільки нам відомо, яке надає оцінку впливу великої кількості певних пестицидів щодо зв’язку з підтипами пухлин ЦНС», – сказала доктор та співавтор дослідження Джулія Гек (Julia Heck).    

“Наші результати свідчать про те, що вплив визначених пестицидів може докладніше пояснити результати попередніх досліджень, які вказували на взаємозв’язок між більш ширшими групами пестицидів та пухлинами центральної нервової системи. Немає жодного недоліку в цих дослідженнях, що пов’язують використання пестицидів із захворюваннями вагітних жінок та дітей”, – заявила Крістіна Ломбарді (Christina Lombardi), доктор філософії, співавтор та епідеміолог Інституту комплексного раку, Медичного центру Седарс-Сінай у Лос-Анджелесі.

Окрім негативного впливу пестицидів на здоров’я сільськогосподарських працівників, також існує велика загроза здоров’ю вагітних жінок та маленьких дітей, адже вплив пестицидів не обмежується лише місцями застосування, вони мають свій небезпечний вплив навіть на відстані кілометрів.

джерела: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0013935121003728#tbl1 https://www.ecowatch.com/pesticide-exposure-childrens-health-2651382618.html?fbclid=IwAR0bCaA14gW1QUNqJ1YuaokQrsquqSVI83gROIy0_PbC42m0tjTZ8CaU8j8

З кожним днем з’являється все більше і більше нових наукових даних, котрі кожного разу виявляють нові небезпеки, які пов’язані з впливом пестицидів на здоров’я людини. І ця стійка тенденція викриття нищівного впливу пестицидів продовжуватиметься і надалі. Насьогодні ми ще не знаємо багатьох небезпечних властивостей і наслідків застосування цієї хімічної зброї проти живої природи і людини…

Володимир Олексійчук, відділ екології Всеукраїнської громадської спілки “Пасічники України проти пестицидів”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *