«Ми дедалі стаємо дурнішими»: причини і наслідки розумової деградації людства

Сьогодні вчені з різних країн світу повідомляють тривожну новину –  рівень IQ населення планети Земля з кожним роком поступово знижується. «Ми дедалі стаємо дурнішими» – про це нам звіщають науковці. При цьому, у світі існує багато різних припущень, що падіння рівня інтелекту спричинено нашим «страшним» харчуванням, станом довкілля,  поганими школами, одержимістю технікою, негідними сучасними ЗМІ та ін.

«Завтра всі дебіли?» (Demain, tous crétins?)   

Така провокаційна назва захоплюючого нового документального фільму, в якому розповідається про зниження коефіцієнту інтелекту (IQ) людства за останні двадцять років. Це реально тривожне явище, яке вчені пов’язують зі збільшенням кількості і рівня впливу на людину ендокринних руйнівників та нейротоксичних хімічних сполук. В даному випадку йдеться про небезпечні хімічні сполуки, що містяться в пластику, побутовій хімії, будівельних матеріалах, а зокрема про головний фактор цих глобальних змін – пестициди.

«Ми стаємо дедалі дурнішими, і це не зупиниться», – говорить Едвард Даттон, англійський антрополог. Після середини 1990-х років дослідник зафіксував початок падіння IQ у західних країнах, яке і надалі невпинно продовжується.

На «феномен глобального отупіння» ще кілька років тому вказував Річард Лінн (Richard Lynn), психолог з Університету Ольстера, який досліджував тести IQ американців, європейців і австралійців. Досліджуючи такі глобальні зміни, експерти не могли не згадати про так званий ефект Флінна, — феномен, оприлюднений майже 40 років тому психологом Джеймсом Флінном з Нової Зеландії. За результатами його дослідження визначено, що з початку ХХ століття кожне покоління мало на 9 балів вищий IQ. Постійне зростання середніх показників IQ дійсно тривало десятки років. Аналізуючи дані, вчені визначили зростання коефіцієнту інтелекту приблизно на 3 бали за десятиліття. Але в певний час цей процес зупинився і рушив у зворотньому напрямку…

На які факти середини 1990-х років слід звернути особливу увагу?

В книзі Андре Леу Акри (Andre Leu Acres) «Отруєння наших дітей», містяться аналітичні графіки, які демонструють приголомшливі кореляційні зв’язки між зростанням рівня поширених захворювань та значним зростанням використання пестицидів починаючи з 1995 року. Аналітичні дані чітко вказують, що саме в період збільшення об’ємів використання пестицидів, з середини 1990-х років,  відбувається різке зростання рівня захворюваності на різні важкі недуги.

Пестициди на основі неонікотиноїдів були запроваджені як альтернатива ДДТ (дуст) в середині 1990-х років. Неонікотиноїди – це найпоширеніший у світі клас системних інсектицидів. Ці пестициди найбільше причетні до катастрофічного знищення біорізноманіття на Землі. До хімічних речовин з групи неонікотиноїдів належать: імідаклоприд, клотіанідин, ацетаміприд, тіаметоксам і тіаклоприд. Неонікотиноїди – нейротоксичні пестициди.

Оцінка наслідків хімічного «нейроноциду»…

У 2015 році в «Журналі клінічної ендокринології та метаболізму» (The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism) командою міжнародних вчених були опубліковані результати проведених наукових досліджень, де вказувалося, що певна група пестицидів пов’язана з 13 мільйонами втрачених показників IQ та 59 300 випадками інтелектуальної інвалідності в Європі щорічно. Ці пестициди з групи органофосфатів несуть відповідальність за втрату в середньому 2,5 балів IQ кожної людини в Європі. Науковці навіть оцінили економічні втрати, а саме 13 мільйонів балів IQ в Європі були б еквівалентними 146 мільярдам євро збитків за рік.

Професор Девід Беллінгер (David C Bellinger), з кафедри неврології Гарвардської медичної школи проводив дослідження, в результаті яких визначив, що американці загалом втратили 41 мільйон балів внаслідок впливу свинцю, ртуті та пестицидів. У статті, яка була опублікована Національним інститутом охорони здоров’я в 2012 році,  Беллінгер порівняв коефіцієнти інтелекту серед дітей, матері яких зазнали впливу пестицидів під час вагітності, та тих, що не були під таким токсичним впливом. Професор Беллінгер підрахував, що 16,9 мільйонів балів IQ – загальна втрата американських дітей через вплив  пестицидів, які використовуються в сільському господарстві.

ЄС заявляє, що пестициди можуть пошкоджувати мозок людини!

Під такою назвою була розміщена публікація на сайті BBC NEVS 17 листопада  2013 року. Мова йде про пестициди неонікотиноїди, які почали використовувати в ЄС з середини 1990-х років. І як не дивно, саме після середини 1990-х науковці зафіксували падіння рівня інтелекту серед європейців. Неонікотиноїди – системні інсектициди, які роблять повністю всю рослину токсичною, і не лише для шкідників. У 2014 році Європейське агенство з безпеки харчових продуктів (EFSA) встановило, що неонікотиноїдні пестициди ацетаміприд та імідаклоприд, які пов’язані із загибеллю бджіл, також шкідливі і для людини.  У заяві EFSA сказано, що неонікотиноїди можуть негативно впливати на розвиток нейронів і структури мозку, які пов’язані з такими функціями як навчання та пам’ять.

Про хімічний «нейроноцид» в деталях…

Вплив неонікотиноїдних та фосфорорганічних інсектицидів може спричинити пошкодження мозку у людей. Наукову статтю на таку тему нещодавно представила Доктор Дж. Кімура-Курода (Dr J. Kimura-Kuroda), з відділу розвитку мозку Токійського Інституту медичних наук. Медичний симпозіум про маловідомі хронічні ефекти внаслідок впливу інсектицидів на здоров’я людини, а особливо щодо пошкодження мозку, проходив в Університеті Кітасато (Токіо, Японія). Науковці прийшли до висновку, що їх дослідження першим показало, що неоніконотоїдні інсектициди, зокрема ацетаміприд та імідаклоприд, здійснюють подібний збудливий вплив на рецептори nAChR і на ссавців, отже, можуть мати негативний вплив на мозок людини, а особливо в період розвитку. Ця стаття була опублікована в науковому журналі PLoS One, у лютому 2012 року. Раніше японськими вченими було виявлено, що неонікотиноїди спричиняють пошкодження мозку у бджіл. Неонікотиноїди діють на ліганд-залежні іонні канали nAChR (що знаходяться в синапсах мозку людини), які беруть участь як у фізіологічних функціях (включаючи планування, мислення, творчість,емоції пам’ять, рухову активність, координація та ін.), так і в таких патологічних станах як хвороба Альцгеймера, хвороба Паркінсона, деякі форми епілепсії, депресії, аутизму та шизофренії. Нервові системи комах і людей дуже схожі, та навіть більш схожі на хімічному рівні, тобто в нейромедіаторах. Органофосфатні та неонікотиноїдні інсектициди – це обидва класи нейротоксинів, які  різними механізмами порушують процес нейротрансмісії у нервовій системі комах і людей. Нервовою мішенню органофосфатних пестицидів є ацетилхолінестераза (AChE), фермент, який знаходиться в синапсах мозку, а неонікотиноїдів – нікотиновий рецептор ацетилхоліну (nAChR).  

Ендокринні руйнівники є спричиною розумової деградації людства.

В цьому нас переконує французький ендокринолог Барбара Деменекс (Barbara Demeneix). У своїй книзі «Отруйний коктейль: як хімічне забруднення отруює наш мозок», Барбара Деменекс доводить, як хімічні отрути, а зокрема пестициди впливають на гормон щитовидної залози – один з найважливіших регуляторів розвитку мозку. В організмі людини гормони щитовидної залози беруть участь у процесах обміну в клітинах, в роботі серця, метаболізмі та є вкрай необхідними для розвитку мозку. Ендокринні руйнівники впливають на функціонування щитовидної залози вагітних. Тобто, гормони щитовидної залози матері відіграють важливу роль в процесі розвитку мозку плоду. Пані Деменекс детально пояснює, як вплив хімічних речовин, що руйнують ендокринну систему, призводить до зниження рівня IQ у дітей та є причиною зростання кількості захворювань на аутизм і СДУГ. Найбільше занепокоєння викликає значна кількість досліджених пестицидів, які можуть впливати на нервову систему та мозок в період розвитку, особливо при передачі сигналів гормонів щитовидної залози.

Забруднення пестицидами: “Ми повинні захищати мозок наших дітей!”

Філіп Гранджіан (Pr Philippe Grandjean) – професор медицини в Університеті Оденсе (Данія), колишній радник ВООЗ та EFSA (Європейське агентство з безпеки харчових продуктів) опублікував книгу про вплив забруднення навколишнього середовища на розвиток мозку. За словами професора Гранджіана, саме в “нашому найціннішому органі”, в мозку, цей коктейль із пестицидів завдає найбільшої нищівної шкоди. Мозок дуже вразливий до впливу пестицидів, а ще значно вразливіший в період розвивитку. Вчений ґрунтує свої висновки на серії досліджень, проведених за участю маленьких дітей зі всього світу. В одному із досліджень він проаналізував розвиток мозку двох груп 5-річних дітей із подібними характеристиками з точки зору генетики, харчування, культури та поведінки.  Ці дві групи дітей проживали в Мексиці, але з однією відміністю: одна група зазнала високого рівня впливу пестицидів, а інша не була під таким впливом. Результати дослідження показали, що в дітей, які зазнали впливу пестицидів спостерігалося зниження витривалості, координації, короткочасної пам’яті та здатності описати людину. Саме останній аспект був особливо очевидним. Під час чергової конференції дослідник оприлюднив низку публікацій, кожна з яких викликає ще більше занепокоєння, аніж попередня. Наприклад, одне з досліджень показує, що поступове збільшення концентрації фосфорорганічних пестицидів у сечі вагітних жінок корелює із втратою 5,5 балів IQ, що практично проявиться в їхніх дітей у віці 7 років. Результати іншого дослідження чітко демонструють зображення мозку дітей, пошкодженого впливом пестициду хлорпірифосу в пренатальний період розвитку. Окреме наукове дослідження показує, що такі пестициди, як паракват, манеб, дильдрін, піретроїди та органофосфати мають спільні риси, а саме здатність спричиняти окислювальний стрес, мітохондріальну дисфункцію  та руйнування клітин нейронів.

«Значна частина неврологічних пошкоджень, пов’язаних з використанням пестицидів, впливає на робочу пам’ять, яка пов’язана зі здатністю вашого мозку утримувати і згадувати короткочасні думки. Таким чином, мозок дитини, який був пошкоджений пестицидами, здатний зберігати лише частину інформації», – Робін Уатт (Robin Whyatt), заступник директора Колумбійського центру охорони навколишнього середовища дітей, Колумбійського університету в Нью-Йорку та співавтор наукових досліджень, що проводились у жовтні 2018 року.

Ми живемо у справжньому хімічному коктейлі.

Хімічна промисловість щороку вилучає сотні пестицидних препаратів, які раніше були затверджені державними регуляторними службами та розміщувалися на ринку. Всі вони рекламувалися як «безпечні» для здоров’я людини та навколишнього середовища, але з часом виявилося, що вони є особливо небезпечними. Місце одного забороненного препарату займають десять нових, які згодом теж будуть заборонені, бо практично через певний час проявлять свій нищівний вплив на здоров’я та на розумовий потенціал людини. Ці всі старі та нові пестициди і безліч новоутворених токсичних сполук надалі будуть підступно руйнувати здоров’я і мозок людей, а зокрема дітей. Так буде продовжуватися і надалі, аж поки уряди різних країн, а зокрема і український, не наважаться протистояти бізнесовим інтересам хімічних компаній, які переймаються лише власними надприбутками, поставивши під загрозу здоров’я і саме існування майбутніх поколінь.  

Володимир Олексійчук, відділ екології Всеукраїнської громадської спілки “Пасічники України проти пестицидів” 

в статті використані матеріали з джерел: https://www.beyondpesticides.org/resources/pesticide-induced-diseases-database/brain-and-nervous-system-disorders https://slate.com/technology/2018/09/iq-scores-going-down-research-flynn-effect.html https://www.bbc.com/news/science-environment-25421199 https://ricehopper.wordpress.com/2013/06/22/effects-of-neonicotinoid-and-organophosphate-insecticides-can-cause-brain-damage-in-mammals-too/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *