Вживання органічних продуктів сприяє кращому когнітивному розвитку дітей

фото з сайту The Independent

Нещодавно проведене міжнародне наукове дослідження, яке було опубліковане в журналі Environmental International, показало, що діти котрі споживають продукти вирощені без використання хімічних пестицидів, мають кращий когнітивний розвиток.

Когнітивний розвиток (англ. Cognitive development) — розвиток всіх видів розумових процесів, таких як сприйняття, пам’ять, формування понять, рішення завдань, уява та логіка.

Група науковців проводила дослідження в шести європейських країнах: Великобританії, Франції, Іспанії, Греції, Литві та Норвегії. Для дослідження були використані дані 1298 дітей віком 6-11 років.

Науковці з Іспанії вивчали рівень «плавного інтелекту» у дітей, тобто здатність міркувати та використовувати «робочу пам’ять», а також здатність зберігати нову інформацію, яка необхідна в короткотерміновій перспективі. Було досліджено 87 факторів навколишнього середовища, які впливали на дітей ще в внутрішньоутробний період, включаючи: забруднення повітря, рух, шум, різні хімічні речовини та фактори способу життя матерів, а також 122 чинники, яким вони піддавалися вже в дитинстві. Метою науковців було проаналізувати вплив цих факторів на розвиток та дозрівання людського мозку. “У дитинстві мозок ще не повністю розвинений для ефективного захисту від хімічних речовин з навколишнього середовища і особливо чутливий до токсичності, навіть при дуже низьких рівнях, які можуть не становити ризику для здорового зрілого мозку”, – повідомили дослідники. Науковці зокрема зазначили, що це дослідження було унікальним, оскільки їх метод враховував сукупність експозицій, а не зосереджувався на одному.

У підсумковому висновку результати цього дослідження свідчать, що здорове харчування продуктами, які вирощуються без використання пестицидів має прямий вплив на розвиток і роботу дитячого мозку. «Органічні продукти харчування багатші за звичайні продукти поживними речовинами необхідними для мозку, такими як жирні кислоти, вітаміни та антиоксиданти, які разом здатні покращувати когнітивні функції дітей», – провідний автор дослідження Жорді Жульвес  (Jordi Júlvez), який працював разом з науковцями Барселонського інституту глобального здоров’я.

джерело:  https://www.independent.co.uk/climate-change/news/organic-food-mental-development-health-b1876425.html?fbclid=IwAR11oUz7Chd0rYB2735T9Zj6k0uVzO-nrnAvG0xscoITof0DM7oDMb00MkM

P.S. Інтенсивне землеробство з використанням хімічних пестицидів призвело до виснаження поживних речовин та мікроелементів у ґрунтах. Тому варто зазначити, що овочі і фрукти вирощені за такими технологіями не такі корисні, якими мали би бути, та на відміну від органічних вони ще до того ж насичені пестицидами. Залишки пестицидів, які мають руйнівний вплив на розвиток та роботу мозку у дітей присутні в значній кількості неорганічних продуктів. На сьогодні багато людей навіть не усвідомлюють того, що вирощені овочі і фрукти з використанням хімічних пестицидів, які б мали сприяти покращенню здоров’я – далеко не відповідають критеріям здорового харчування. 

Володимир Олексійчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *