NIH: гербіцид дикамба викликає захворювання на рак

Дослідження американського Національного інституту охорони здоров’я (National Institutes of Health, NIH) пов’язує дикамбу з підвищеним ризиком захворювань на рак.
Науковцями встановлено, що використання пестициду дикамба здатне збільшити ризик розвитку багаточисельних ракових захворювань, включаючи рак печінки та жовчних протоків, гострий та хронічний лімфоцитарний лейкоз та мантійноклітинну лімфому.

Дослідження пестициду, який схильний до дрейфу, було опубліковане в рецензованому Міжнародному журналі епідеміології, і на сьогоднішній день є найновітнішим дослідженням щодо зв’язку дикамби з раковими захворюваннями.
Протягом двох десятиліть досліджувалися майже 50 000 аплікаторів пестицидів в Айові і Північній Кароліні, підтверджуючи використання пестицидів та захворюваність на рак.

«Це розгорнуте дослідження розкриває жахливі людські втрати від необдуманого рішення EPA (Управління з охорони довкілля) розширити використання дикамби. Для EPA, яке схвалило широке використання цієї отрути на більшій частині країни не гарантуючи безпеку для людей та навколишнього середовища, є абсолютним доказом стійкої практики агентства щодо розповсюдження небезпечних пестицидів», – розповідає вчений Натан Донлі (Nathan Donley), з Центру біологічного різноманіття.
Крім досліджень на людях, які показують, що використання дикамби пов’язане з певними формами раку, дослідженнями на тваринах було виявлено, що цей пестицид може змінювати функції печінки, і таким способом спричиняти пухлини печінки та сприяти утворенню раку печінки.
Крім того відомо, що дикамба викликає мутації ДНК, а також спричиняє окислювальний стрес, а ці два шляхи викликають рак.

«Нас раніше неправдиво інформували стосовно гліфосату, так само і тепер те, що дикамба повністю безпечний для людей, і не варто взагалі турбуватися», – сказав Донлі.
«Через здатність дикамби розповсюджуватися за кілометри від місць застосування, люди в багатьох регіонах країни тепер змушені дихати цим небезпечним пестицидом».
У 2018 році EPA знову затвердило розширене використання дикамби, незважаючи на задокументовані факти про те, що схильний до дрейфу пестицид пошкодив близько 5 мільйонів гектарів сільськогосподарських культур, садів та дерев протягом 2016 та 2017 років.

Національна коаліція сімейних ферм, Мережа дій проти пестицидів PAN, Центр з безпеки харчових продуктів (Center for Food Safety )та Центр біологічного різноманіття (Biological Diversity) оскаржують затвердження нового застосування дикамби на культурах GE (ГМО-сої та бавовни). Рішення суду по цій справі очікується в найближчий час.

джерело: https://gmwatch.org/en/news/latest-news/19393-national-institutes-of-health-study-links-dicamba-to-increased-cancer-risk?fbclid=IwAR0RIaYFNf6vEDOfvS8Y1jVbxX4O57Pqhzc0wiSsx2D9UlxcSjhtng1jVv0

P.S. В Україні використовуються такі відомі препарати на основі діючої речовини дикамба: Альфа-Дикамба, Дикамба-Форте, Діанат, Барель, Цефей та ін..

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *