Пестициди на основі тіаклоприду (Біскайя) – токсичні для бджіл і людей!

Тіаклоприд – це один з п’яти неонікотиноїдних пестицидів, який виробляється компанією Bayer-Monsanто.
Пестициди на основі неонікотиноїдів визнані найбільш причетними до катастрофічного знищення біорізноманіття на Землі, а зокрема медоносних бджіл.


Ця сільськогосподарська хімічна отрута за десятки років накопичилась всюди: у ґрунті, в поверхневих і підземних водах, в очищених стічних водах, і навіть у деревах і польових квітках.

На початку березня 2019 року члени Європейського парламенту успішно проголосували за заборону неонікотиноїдного інсектициду – тіаклоприду, який класифікується в ЄС за категорією 1B як репротоксична речовина та як канцероген 2 категорії.

З Резолюції Ради ЄС від 13 березня 2019 року:

L. «Оскільки кілька недавніх досліджень свідчать про те, що тіаклоприд має ефекти ендокринних порушень (7), генотоксичні та цитотоксичні ефекти (8), (9) впливає на нейророзвиток, і є нейротоксичним (10) та імунотоксичним (11)»;

N. «у зв’язку з тим, що Європейське агентство з хімічних речовин встановило наступну класифікацію та маркування активної речовини тіаклоприд: підозрюваний канцероген людини і передбачувана токсична речовина, яка має вплив на репродуктивну систему людини»

R. «оскільки Франція заборонила використання тіаклоприду з вересня 2018 р. через її підозрювану канцерогенність»;


S. «в той час як тіаклоприд може бути токсичним для медоносних бджіл, як імідаклоприд і тіаметоксам (17)»;

Т. «у той час як тіаклоприд може впливати на пам’ять та робочу продуктивність медоносних бджіл, і таким чином на життєздатність їх колоній (18); враховуючи те, що останні наукові дані (19) показують, що постійна експозиція медоносних бджіл на полях, навіть при низькій концентрації діючої речовини тіаклоприд призводить до сублетальних ефектів, таких як порушення поведінки в харчуванні, спілкуванні і навігації цих комах, а це означає, що може бути поставлено питання про те, чи дійсно діюча речовина тіаклоприд відповідає Регламенту (ЄС) № 396/2005 Європейського Парламенту та Ради (20)»;

Рада ЄС відповідно до прийнятої Резолюції 13 березня 2019 року закликає Комісію ЄС невідкладно заборонити діючі речовини з групи неонікотиноїдів, включаючи тіаклоприд.

За даними Європейського органу з безпеки харчових продуктів (EFSA), тіаклоприд є серйозною небезпекою для здоров’я людини, оскільки він «може пошкодити фертильність, чи майбутню дитину», саме через вплив на ендокринну систему.

«Будь-який пестицид, який ставить під загрозу репродуктивне здоров’я фермерських працівників, або який є відомим канцерогеном, не повинен мати місця на полях Європи», – сказала Ребекка Фальсон, менеджер кампанії SumOfU. До того ж цей неонікотиноїдний пестицид не був належним чином оцінений щодо токсичного впливу на бджіл.


Відносно заборони тіаклоприду діє нова петиція від міжнародної групи споживачів SumOfU, яка закликає Комісію ЄС заборонити токсичний пестицид тіаклоприд, що є токсичним для людей і бджіл. Ця петиція на сьогоднішній день вже набрала понад 260 тисяч підписувачів.
ПЕРЕГЛЯНУТИ ПЕТИЦІЮ МОЖНА ТУТ: https://actions.sumofus.org/a/eu-the-pesticide-thiacloprid-is-deadly-to-bees-and-humans-it-must-be-banned/?source=fwd


Тіаклоприд підозрюється у виникненні раку. Ще в 2006 році у доповіді Департаменту охорони навколишнього середовища штату Нью-Йорк було оприлюднено результати проведених досліджень на тваринах, де в щурів та мишей внаслідок впливу тіаклоприду розвивалися пухлини матки, щитовидної залози, яєчників та інших органів. За результатами цих досліджень тіаклоприд було визнано як – “ймовірно канцерогенним для людини”.


Отруєння тіаклопридом може викликати різні проблеми зі здоров’ям залежно від тяжкості отруєння. Легке та помірне отруєння може призвести до болю в животі, головного болю, блювоти, запаморочення, діареї і м’якої седації. Сильне отруєння може призвести до респіраторної недостатності, пневмоніту, гіпотензії, метаболічного ацидозу (кислотного дисбалансу в крові) та серцевої аритмії. В деяких випадках важке отруєння тіаклопридом може виявитися фатальним.


Неонікотиноїдні пестициди дуже небезпечні та підступні для бджіл, адже в багатьох випадках вони не відразу їх вбивають. Пестициди на основі неонікотиноїдів послаблюють імунну та нервову системи бджіл, внаслідок чого бджоли частіше хворіють та легко піддаються інфекційним захворюванням

Бережіть бджіл від отруєнь пестицидами, боріться за існування бджіл, бо то є боротьба за існування всього живого, а зокрема і людства!

Підготовлено відділом екології Всеукраїнської громадської спілки «Пасічники України проти пестицидів» за матеріалами https://actions.sumofus.org/a/the-pesticide-thiacloprid-is-toxic-to-bees-and-humans-ban-it-now-2

One thought on “Пестициди на основі тіаклоприду (Біскайя) – токсичні для бджіл і людей!

  1. рішення це чудово- але чи почує Карантинна інспекція України? Прем*єр Гройсман буде ініціювати рішення уряду-?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *