Отруєне довкілля

Володимир Олексійчук

Пестициди – це ідеальна продукція для великого бізнесу: як і героїн, вони обіцяють рай, а призводять до згубної звички.(Пол Ерліх, Стенфордський Університет, 1980 р.)
Щорічно у світі розпилюється близько 3,5 мільйонів тонн пестицидів.
Важливим стимулом розповсюдження пестицидів є утримання агрохімічними компаніями високооплачуваних агентів по їх продажу. Рівень зарплати таких осіб значно вищий від зарплати вчених, котрі розробляють альтернативні пестицидам технології.

Більшість проблем, пов’язаних з екологічними наслідками через використання пестицидів, полягає в тому, що практично всі вони є ксенобіотиками, тобто хімічними речовинами, які є ворожими живій природі.
Шкоду, яка наноситься пестицидами, котрі потрапляють в біосферу, неможливо оцінити в гривнях чи в доларах. Мова йде про порушення життєзабезпечуючих систем біосфери, в першу чергу в отруєнні води, в зміні складу повітря, деградації ґрунтів, в отруєнні людини… Головна небезпека пестицидів поляє у входженні їх в біологічний колообіг і в такому процесі у кінцевому результаті вони потрапляють в організм людини. Пересуваючись ланцюгами живлення у природних екосистемах, вони можуть баторазово збільшувати концентрацію.

Дослідженнями встановлено, що найбільш чутливими клітинами до впливу пестицидів серед живих організмів і рослин є клітини людини.

Пестициди виявилися одним із головних факторів забруднення навколишнього середовища в ХХІ столітті. Поверхневі і підземні води – вся гідросфера піддаються постійному забрудненню пестицидами. Насьогодні пестициди є основними токсичними агентами, які виявляються як в грунтових водах, так і в артезіанських свердловинах. Роками відбувається процес напіврозпаду окремих пестицидів у підземних водах, перехід їх у метаболіти, які в багатьох випадках значно токсичніші, ніж початковий препарат.

В залежності від фізико-хімічних властивостей пестицидів одні групи з них забруднюють навколишнє середовище на відстані 10-15 кілометрів від місць застосування, а інші групи за своїми особливостями здатні розповсюджуватися повітряними потоками на відстань до 250-300 кілометрів. Окремі особливо стійкі групи токсичних пестицидів розносяться по всій земній кулі не тільки повітряними, але також океанічними і грунтовими потоками. Зараз їх виявляють навіть в організмах полярних ведмедів і пінгвінів.

Будь-яка діяльність, пов’язана з використанням пестицидів, веде до небезпечного погіршення середовища проживання людини. Неможливо передбачити та уникнути реальної небезпеки від такого явища як «токсичний туман».
Виявляється, що проливний дощ в районі застосування пестицидів, це страшна біда. Навіть при застосуванні малотоксичних препаратів реальна концентрація пестицидів в одному кубометрі повітря може виявитися в тисячі разів вищою від розрахованої норми. Для того, щоб виникла така небезпечна концентрація, достатньо штильних погодніх умов та інвертованої температури повітря.

Застосування пестицидів має катастрофічний вплив на живу природу. Щорічно від отруєнь пестицидами гине (від загальної кількості загиблих) близько 40% лосів, кабанів і зайців; близько 80% борової дичини, качок та гусей і понад 30% риби в прісних водоймах.

Людство завжди намагалося диктувати природі свої умови, на які його надихала жадібність, і при цьому кожного разу отримувало опір і помсту. З того часу, як розпочався масовий хімічний наступ на «бур’яни» і «шкідники» за допомогою пестицидів в навколишнє середовище були внесені гіганські кількості – мільйони тонн! –хімічних речовин, які від самого початку були небезпечними для всіх живих організмів нашої планети. З роками в процесі хімічної боротьби за здоров’я рослин у шкідників постійно формується стійкість до пестицидів, крім того, пестициди провокують появу нових шкідників і хвороб. ГМО і пестициди породили ще одну проблему – з’явилися стійкі до гербіцидів «супер бур’яни», які розповсюджуються швидкими темпами по світу і наносять величезні збитки аграріям. Це тривожне застереження: природа не стерпить, відплатить…

Вже сьогодні є зрозумілим те, що використання хімічних сполук в сільському господарстві є хибним шляхом, який з часом приведе до справжньої екологічної катастрофи.
Якщо навіть людство негайно відмовиться від використання пестицидів, вони ще на багато десятиліть (якщо не на століття) залишаться постійно діючим фактором небезпечного хімічного отруєння навколишнього середовища.

Щоб зберегти екосистеми, в яких ми живемо, єдиним можливим рішенням може бути зменшення використання пестицидів на національному і міжнародному рівнях та поетапне вилучення їх з використання в землеробстві і повний перехід до екологічних аграрних технологій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *