Проти «Байєр-Монсанто» в судах США вже 42 700 позовів через гербіцид, що викликає рак.


Байєр, який є власником компанії Монсанто, вже отримав 42 700 позовних заяв до судів у Сполучених Штатах через гліфосат, який пов’язують із захворюванням на рак. Про це розповідається на сайті franceinfo https://www.francetvinfo.fr/

У квітні 2019 року було всього 5000 позивачів, які постраждали від гліфосату, а вже на кінець липня кількість таких судових заяв складала 18 400.
30 жовтня німецький хімічний і фармацевтичний концерн Байєр оголосив, що тепер він повинен зіткнутися з 42 700 заявами в судах США через гербіцид на основі гліфосату, продукт виробництва дочірньої компанії Монсанто.

Поки що компанія Байєр-Монсанто має три обвинувальні вироки, які були винесені судами в Сполучених Штатах.
Влітку 2018 року суд зобов’язав агрохімічну компанію сплатити 78,6 мільйонів доларів шкільному садівнику Дуейну Джонсону (DeWayne Johnson).
У березні 2019 року журі суду в Сан-Франциско одноголосно вирішило, що Раундап є “істотним фактором”, який спричинив захворювання Едвіна Хардмена (Edwin Hardeman) на неходжкінську лімфому. Через тиждень присяжні присудили 80 мільйонів доларів відшкодування.
У травні суд в Окленді, штат Каліфорнія, наказав виробнику пестицидів Монсанто виплатити Альберті та Альві Пілліод (Alberta and Alva Pilliod) 55 мільйонів доларів відшкодування.

Аналітик банку Baader Bank Маркус Майєр (Markus Mayer) вважає, що не всі позивачі отримають компенсації, а лише ті, для кого існує прямий причинно-наслідковий зв’язок між раком і гліфосатом. Надаючи прогнози станом на липень місяць, Майєр підрахував, що сума компенсацій потерпілим може коштувати Байєру від 15 до 20 мільярдів доларів.

Раундап – найпоширеніший гербіцид у світі. Діюча речовина гебіциду – гліфосат, класифікується Міжнародним агентством з досліджень раку Всесвітньої організації охорони здоров’я, як канцероген групи 2А.

Аналіз рецензованого наукового журналу Environmental Sciences Europe 1 показує, що EPA (Управління з охорони довкілля, США) проігнорувало багато незалежних наукових досліджень, які пов’язують гліфосат з раком у людини, а натомість використовує дослідження Монсанто та інших агрохімічних компаній для підтвердження позиції агентства, що гліфосат не є канцерогенним.

Гліфосат був вперше зареєстрований для використання у США в1974 р. Вже з першого року використання на сільськогосподарських культурах було розпилено 9 мільйонів тонн Раундапу. Використання гліфосату у світі після впровадження в 1996 році генетично вироблених гліфосат-стійких рослин зросло майже в 15 разів!…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *