15 років моніторингу повітря: французи дихають токсичними пестицидами…(українці також)

Повітря, яким дихають французи забруднене не лише автомобільними газами та викидами промисловості, але ще й у великій кількості сільськогосподарськими пестицидами.
Таку інформацію 18 грудня минулого року оприлюднило французьке видання Ле-Монд https://www.lemonde.fr/, посилаючись на базу даних Phytatmo.
Atmo France – федерація затведжених асоціацій у Франції (Aasqa), яка проводила моніторинг повітря на вміст пестицидів з 2002-о по 2017-й рік.

Вперше, протягом 15-и років проводилися дослідження з вимірювання рівня пестицидів у повітрі французьких міст і сіл.
Щороку постійно виявлялися від 40 до 90 різних хімічних речовин (гербіциди, фунгіциди, інсектициди), серед них і ті, які вже давно заборонені та не використовуються.

До того ж пестициди присутні в повітрі завжди і всюди, в будь-яку пору року, як в селах так і в містах.

Максимальний рівень добової концентрації пестицидів в міських районах може досягати до 270 нг/м3. У містах близьких до виноградарських районів такі концентрації є найвищими, тож і присутність пестицидів у повітрі спостерігається цілий рік.
Окремі пестициди виявляються у повітрі близько 11-и місяців протягом року, інші навесні і влітку, а ще деякі характеризуються високими концентраціями в нічний час доби. У сільській місцевості спостерігався вищий рівень забруднення, ніж у містах.
В тім залишається під питанням вплив коктейльного ефекту від високого рівня відпрацьованих автомобільних газів, промислових викидів в поєднанні з пестицидами.

Пестициди у ЄС не підглягають регуляторному контролю в повітрі. Існують нормативні обмеження залишкових рівнів у воді і продуктах харчування.
Тому виникає занепокоєння, наскільки є небезпечними для здоров’я людини виявлені рівні таких токсичних речовин у повітрі?…
«Оцінка ризику дуже не проста», – говорить Сесіль Білло, інспектор з охорони навколишнього середовища в Регіональному агенстві охорони здоров’я Нової Аквітанії.

У базі даних PhytAtmo зберігається вся інформація про вимірювання, які проводилися всіма асоціаціями Aasqa в період з 2002-о по 2017-й рік. Всього було виявлено в повітрі 321 діючу речовину пестицидів, з аналізованих 6 837 проб на 176 постійних контрольних місцях, в міських і сільських населених пунктах.
«До 2000-х років ми думали, що пестицидів в повітрі не було, тому нас це не цікавило» – коментує Еммануель Драб-Соммес, представник Atmo France.

Канцерогенні, мутагенні, нейротоксичні, репротоксичні…

Організація Future Generations (Майбутні покоління)18 лютого опублікувала звіт, в якому вказується, що більшість виявлених в повітрі пестицидів є особливо небезпечними для здоров’я людини. Екологічна організація вимагає скорочення використання хімічних пестицидів та створення буферних захисних зон. За даними з постійних сайтів асоціацій Aasqa протягом 2015-2017-х років було визначено 10 найбільш поширених пестицидів, які забруднюють французьке повітря. З них: 5 – гербіцидів (пендиметалін, тріалат, s-метолахлор, просульфокарб і диметенамід); 3 – фунгіциди (хлороталоніл, фолпель і цимоксаніл) та 2 – інсектициди (ліндан та хлорпірифос-етил).

Довге життя пестицидів у природі?…

Пестицид ліндан, який заборонений у Франції ще з 1998 року до цих пір присутній у повітрі. Він є отрутою політропної дії , яка вражає в першу чергу центральну і вегетативну нервову систему теплокровних тварин і людини, а також має сильний негативний вплив на печінку та нирки.
«Тривалість життя цього інсектициду як мінімум 40 років. Це пояснюється його надзвичайною стійкістю у ґрунті, тому і через випаровування відбувається постійне розповсюдження повітрям», – продовжує Еммануель Драб-Соммес.
І ці хімічні речовини безперешкодно подорожують повітряними потоками французькими містами і селами.

За даними Геологічної служби США було встановлено, що гербіцид Раундап (діюча речовина – гліфосат), та значно токсичніший його метаболіт AMPA були виявлені у більш ніж 75% досліджуваних зразків повітря та дощу в штаті Міссісіпі, у 2007-у році. Вражаючі факти, дощ з Раундапом!…

Присутність пестицидів у повітрі пояснюється тим, що вони переносяться вітром з місць розпилення на далекі відстані, а також мають довготривалий термін своєї дії та постійно випаровуються з ґрунту.
Найбільш стійкі пестициди можуть переміщатися повітряними потоками на дуже далекі відстані і забруднювати найвіддаленіші частини нашої планети, такі як Антарктида.

Дослідники стверджують, що пестициди, які виявляються у повітрі Франції мають негативний вплив на здоров’я людей, та можуть викликати різні важкі захворювання.
Ці токсичні хімічні речовини також завдають значної шкоди навколишньому середовищу, вони знищують біорізноманіття та погіршують стан всієї екосистеми.

додаткові джерела: https://atmo-france.org/mise-a-disposition-de-15-annees-de-mesures-de-pesticides/?fbclid=IwAR2F_QBebX_pfUVK8uoNIDgBH2RTKZuT8rqMQUF43ES0PCa0QpqDa7_-hFAhttps://www.respire-asso.org/les-pesticides-dans-lair/

P.S.
Насправді французькі дослідники не відкрили нічого нового, зважаючи навіть на те, що вони можливо і не володіють відповідною інформацією.
Відомо, що в радянські часи вже проводилися дослідження атмосферного повітря на забруднення пестицидами. Важливим стимулом в цьому напрямку було належне державне фінансування таких наукових робіт, та й тодішні вчені на відміну від сучасних своїх західних колег не зазнавали погроз чи тиску з боку агрохімічних компаній, навіть через державні установи.
Про здатність пестицидів розповсюджуватися повітрям від місць застосування на далекі відстані свідчать дані з наукової літератури. («Пестициды – токсический удар по биосфере и человеку», Л.А.Федоров, А.В.Яблоков, «Наука» 1999).
Зазначається особливість окремих пестицидів в локальних масштабах розноситися вітром на відстані 10-15 км., а деяких і на 250-300 км. – в регіональних масштабах.
Також наводиться приклад вторинного забруднення повітряного середовища, коли пестициди (карбофос і метафос) були виявлені через 6-7 діб за 700-1000 м. від місць застосування. Вторинне забруднення повітря відбувається шляхом переходу пестицидів у пару з поверхності ґрунту і рослин.

Відповідно до даних з контрольних вимірювань очевидним є те, що значних відмінностей в забрудненні повітря пестицидами в міській і сільській місцевостях України не існувало.

Таким чином, знаючи вже відомі особливості пестицидів, а також реальні масштаби їх використання, варто підтвердити, що розповсюдження пестицидів в небезпечних концентраціях в атмосфері на величезних територіях – не уникнути.
Не зважаючи на значну відстань в часі, дослідження радянських і французьких вчених приводять до спільних результатів і висновків. Вони підтверджують неминучість розповсюдження пестицидів повітрям, як вражаючий фактор впливу на непризначені мішені – людей та дику природу.

Тож без сумнівів всі існуючі причини та нищівні наслідки змушують вважати пестициди одним із самих потужних і надзвичайно небезпечних глобальних факторів хімічного забруднення Землі.

Володимир Олексійчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *