Раундап (гліфосат) і чоловіче безпліддя

Насьогодні поширеність неплідності набуває характеру епідемії.
За даними ВООЗ, чоловіче безпліддя становить 40% від загальної кількості безплідних пар.

«Бомба зі стерильністю: чоловікам загрожує вимирання?»
Під такою назвою була опублікована стаття в одній із газет у 2010 році, в якій розповідалося про результати багаторічних досліджень професора Нільса Скаккебека (Niels Skakkebaek) з Копенгагенського університету.
Чоловіче безпліддя різко зросло в індустріально розвинених країнах.
Приблизно кожен п’ятий молодий здоровий чоловік у віці від 18 до 25 років виробляє ненормальну кількість сперматозоїдів.
Професор Нільс Скаккебек в результаті досліджень надав дані, які свідчать про те, що за останні 50 років кількість сперматозоїдів у чоловіків зменшилася у двічі.

Ще в 2013 році бразильські вчені опублікували шокуюче дослідження, вказуючи на те, що гербіциди на основі гліфосату можуть бути однією з головних причин безпліддя серед чоловіків.
Результати цих досліджень показали, що вплив Раундапу під час вагітності матері у щурів на тому рівні, який не викликав токсичності для самої матері спричинив негативні репродуктивні ефекти у потомства самців.
Було визначено зменшення щоденого вироблення сперми у зрілому віці, збільшення кількості аномальних сперматозоїдів, а також низький рівень тестостерону у сироватці крові в період статевого дозрівання.

«Проблеми розпочинаються ще в утробі матері», – пояснює доктор Джилліан Локвуд, директор медичної служби фертильності в Мікленді, що у Великобританії. Розвиток яєчок починається під час росту плоду. Пестициди, що потрапляють в організм матері через продукти, воду чи повітря можуть спричинити негативні зміни, які проявлятимуться вже в дорослому віці чоловіка.

Також є дані про те, що гліфосат може діяти як ендокринний руйнівник для чоловіків і жінок, змінюючи активність ароматази. Ароматаза – фермент, який відповідальний за біосинтез естрогену. Такі порушення можуть бути причиною раку чи інших захворювань.

Крім падіння рівня народжуваності у США та Європі увагу також привертає поширення безпліддя в Аргентині, у тих регіонах, де вирощується ГМО-соя з використанням великої кількості пестицидів.
Слід зазначити, що різке падіння рівня тестостерону у чоловіків розпочалося з 1994 року, відразу після запровадження генетично модифікованих рослин (ГМО) із супутним значним збільшенням використання гліфосатних гербіцидів.

«Кожна з хімічних речовин, які пройшли дослідження на даний час призводить до безпліддя, а індустріальний світ досяг найнижчого рівня народжуваності. В цьому спостерігається вимирання нашого людського виду», – Пол Вінчестер, професор, медичний директор відділення новонароджених, та інтенсивної терапії лікарні Сент-Френсіс в штаті Індіанаполіс, (з дослідження атразину і гліфосату).

Тенденція якості сперми впливає на загальний стан здоров’я, таким чином у чоловіків із низькою якістю сперми спостерігається більш високий рівень смертності та скорочення тривалості життя.

джерела: https://isias.lautre.net/spip.php?article360&lang=fr https://sustainablepulse.com/2013/07/18/monsantos-roundup-to-blame-for-worldwide-male-infertility-crisis/?fbclid=IwAR3xWzW8umrNLujhBHn_LyWfvWSFgK1XRjh-c8f1tnpWQs40nOt_Btz3F34#.XkbH5U9WyuI

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *