Соєва олія викликає генетичні порушення в мозку, які пов’язують з неврологічними захворюваннями

Нове дослідження, опубліковане в журналі Endocrinology (Ендокринологія),
показує, що харчова соєва олія може бути шкідливою для мозку.
Про це розповідає GMWatch https://gmwatch.org/en/news/latest-news/19304-healthy-soybean-oil-causes-genetic-changes-in-the-brain-linked-to-neurological-disease?fbclid=IwAR1YsmStLnHj8FVXCPYHzrAFB16SA13OljIaiRcl-kfo-y8mAvBl_B7WJjc

Вже давно відомо, що споживання соєвої олії спричиняє ожиріння та діабет.
А тепер результати нових досліджень вчених Каліфорнійського Університету в Ріверсайді свідчать про те, що ця олія може бути пов’язана з такими неврологічними захворюваннями, як аутизм, хвороба Альцгеймера, хвороба Паркінсона, тривожність, шизофренія та депресія.

Ці дослідження заперечують рекламне твердження про те, що ГМ-соя Plenish з низьким вмістом лінолевої кислоти, яка розроблена DuPont Pioneer, має “здоровіший харчовий профіль”, в тому випадку коли “здоров’я” розглядається цілісно.
Соєву олію використовують для смаження фаст-фуду, додають у фасовану їжу, а також використовують в кормах для худоби. За даними Міністерства сільського господарства США на сьогоднішній день виробництво та споживання саме соєвої олії у Сполучених штатах є найбільшим. ГМ-соя розроблена з низьким вмістом лінолевої кислоти і тому вважається «здоровим» продуктом, оскільки в процесі приготування утворюється менше транс-жирів, а транс-жири пов’язані із захворюваннями серця.
Генетично модифікована соя (GM Roundup Ready) складає близько 94% врожаю сої в США.
Науковці провели транскриптомний аналіз, тобто тип молекулярного аналізу, який вивчає експресію генів на всіх групах тварин.
Вони виявили, що немає різниці між впливом ГМ низьколінолевої та “звичайної” соєвої олії на мозок. Зокрема, вчені виявили виражений вплив олії на гіпоталамус, де відбувається низка критичних процесів.
Результати досліджень показали, що в порівнянні із результами контрольних дієт з пальмовою олією та низьким вмістом жирів, дві дієти на основі соєвої олії призвели до значної дисрегуляції понад 100 гіпоталамічних генів, включаючи ті, які беруть участь у нейрохімічних та нейроендокринних процесах, а також в метаболічних і неврологічних розладах.

“Гіпоталамус регулює вагу тіла за допомогою метаболізму, підтримує температуру тіла, має вирішальне значення для розмноження та фізичного росту, а також для вашої реакції на стрес”, – сказала Маргарита Куррас-Колазо (Margarita Curras-Collazo).
Команда вчених визначила, що ряд генів у мишей, яких годували соєвою олією, працювали некоректно. Один з таких генів виробляє гормон «любові» – окситоцин. У мишей в процесі споживання соєвої олії рівень окситоцину в гіпоталамусі знизився.

Окремим дослідженням науковців з Каліфорнійсього Університету у 2015 році було виявлено, що соєва олія викликає ожиріння, діабет, інсулінорезистентність та ожиріння печінки у піддослідних мишей.

Що стосується нового дослідження впливу на мозок, то дослідницька група ще не встановила, які саме хімічні речовини в олії відповідають за зміни, виявлені у гіпоталамусі. Але двох кандидатів вони вже виключили. Це не лінолева кислота, оскільки модифікована олія також спричиняє генетичні порушення; і це не стигмастерол, хіміко-холестеринова речовина, що в природі міститься у соєвій олії.
Визначення сполук, що відповідають за такі негативні ефекти від споживання соєвої олії, є важливим завданням для майбутніх досліджень.
Отже, дослідження поки що не завершені.

Крім того, команда зазначає, що дослідницькі дані стосуються лише соєвої олії, але не інших соєвих продуктів, або інших рослинних олій.
“Не викидайте тофу, соєве молоко, едамаме або соєвий соус”, – сказала Френсіс Сладек (Frances Sladek), токсиколог з Каліфорнійського Університету та професор з клітинної біології.

GMWatch додає, що якщо ви споживаєте соєві продукти, то життєво важливим є споживання саме органічної, а не – ГМ-сої. В таких випадках ви зможете уникнути потрапляння до організму залишків пестицидів, а зокрема гліфосату, які можуть бути присутні з високим вмістом в ГМ-сої. В дослідженнях при годівлі тварин було виявлено несприятливий вплив ГМ-сої на печінку, підшлункову залозу та чоловічі яєчка. Поки що не встановлено, чи це пов’язано із залишками гліфосату (або іншими пестицидами), чи якимось мутагенним впливом ГМ-процесу на рослини сої, або разом і тим, і іншим.
Якщо поглянути на більш широку картину, то у новому дослідженні є урок для тих, хто в захопленні від ГМО-продуктів. Тобто, здоровий харчовий профіль слід визначати цілісно, а не лише розглядаючи одне чи кілька поживних речовин.

Подумайте, чи варто обирати їжу, яка може бути здоровою для серця, бути енергетично продуктивною, але в той же час вона завдаватиме шкоди вашому мозку?

P.S.

Ще в 2011 році у звіті Міністерства сільського господарства США (але не України!) зазначалося, що за інформацією з приватних джерел понад 60% сої, близько 30% кукурудзи та 10% цукрових буряків, вирощених в Україні, є генетично модифікованими.
А у звіті Міністерства сільського господаства США за 2016 рік було вказано, що ситуація в Україні не зазнала змін і близько 60-70% експортованої сої, за результатами проведених експертиз була – генетично модифікована. У 2018 році в багатьох європейських ЗМІ була оприлюднена інформація із звинуваченням в адресу України щодо незаконного вирощування ГМ-сої, та експортування такої продукції до країн ЄС. Було зазначено, що вирощена українська ГМ-соя, яка експортувалася до ЄС, не декларувалася генетично модифікованою, як того вимагають законодавчі норми щодо маркування ГМО в Європейському Союзі.
Слід зауважити, що при проведенні експертиз виявлені дві ГМО-лінії сої, яка вирощувалися на полях в Україні, а це MON40-3-2 та MON89788.
Така ситуація визнана вкрай проблематичною, оскільки згідно з угодою про асоціацію між Європейським Союзом і Україною, остання зобов’язана була виконувати Директиву ЄС 2001/18 та Регламент 1946/2003.

Такі факти переконливо доводять, що в Україні виробники не вкажуть вам правдивої інформації в маркуванні продуктів харчування, а зокрема про вміст в них ГМО.
Отже, вибір продукції та турбота про ваше здоров’я залежить тільки від з вас особисто.

Володимир Олексійчук, відділ екології Всеукраїнської громадської спілки “Пасічники України проти пестицидів”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *