Фунгіциди – головний фактор вимирання комах-запилювачів та причина нозематозу у бджіл

З кожним днем ми отримуємо все більше наукових підтверджень того, що пестициди цілеспрямовано знищують життя на Землі. Багато людей і досі переконані, що існує хімічна отрута, такі собі сертифіковані препарати, які можуть бути безпечними для бджіл та людей. Але завдяки порядним і непідкупним науковцям з різних країн світу, ми щоразу отримуємо все більше правдивої інформації, яка висвітлює реальну вбивчу стратегію хімічних пестицидів. 

Бджоли та інші комахи-запилювачі запилюють понад 75% усіх продовольчих культур, причому половина цих культур запилюється дикими видами. Більшість пасічників завжди були переконані, що з пестицидів тільки клас інсектицидів становить смертельну загрозу для бджіл. Але в даному випадку навіть науковців вразили результати нових досліджень, які пов’язують різке падіння популяції комах-запилювачів з високим рівнем фунгіцидів в навколишньому середовищі.    

Фунгіциди – це клас хімічних пестицидів для боротьби з грибками. Тривалий час  ніхто не звертав уваги наскільки цей клас пестицидів є небезпечним для бджіл та інших комах-запилювачів. Згідно з результатами першого ландшафтного дослідження фунгіциди виявилися найпотужнішим фактором, пов’язаниміз різким скороченням кількості джмелів у США.

Такі несподівані результати досліджень насторожили дослідників бджіл, оскільки фунгіциди призначені для знищення грибків і плісняви, але аж ніяк не комах. Зараз вчені детально вивчають яким саме чином фунгіциди вбивають бджіл. Швидше за все фунгіциди знищують мікробіоту в кишечнику бджіл, а це в свою чергу робить їх більш вразливими до смертельного паразиту ноземи та інших хвороб, а також посилює токсичний вплив інших пестицидів.   

 Дослідження, яке опубліковане в журналі Proceedings of the Royal Society B, використовувало статистичні методи і спеціальну програму, аналізуючи 24 різні фактори для того, щоб встановити причини скорочення кількості 4 видів джмелів у 40 штатах США.  До таких факторів входили широта, висота над рівнем моря, тип середовища існування, популяція людей, використання пестицидів та ін..

 «Призвідниками поширення нозематозу та скорочення популяції виявилися  фунгіциди», – сказав Скотт МакАрт (Scott McArt) з Корнелльського університету в США (Cornell University in the US),  який керував цим новим дослідженням. Зокрема, увагу дослідників привернув хлороталоніл, найвідоміший фунгіцид у Сполучених Штатах, який виявився найбільш тісно пов’язаним з поширенням нозематозу, тоді як загальне використання фунгіцидів було найкращим предиктором загибелі джмелів.«Я був дуже здивований,- сказав дослідник, – фунгіциди раніше в основному залишалися поза увагою. Однак, кілька лабораторних досліджень показали, що фунгіциди в значній мірі сприяють виникненню нозематозу у бджіл, ймовірно, вбиваючи корисні мікроби в їх кишечнику. Ми показали, що саме це відбувається у великих масштабах, так само як це підтверджують науковці з лабораторії». Дослідники вважають, що питання нищівного впливу фунгіцидів на бджіл  не менш важливе ніж вплив інсектицидів-неонікотиноїдів. 

«Це дослідження свідчить про те, що система регулювання пестицидів нас ще раз підвела, можливо тому, що регуляторні тести не враховують вплив пестицидів на бджіл і хвороби одночасно», – сказав професор Девід Гоулсон  (David Goulson) з Університету Сассекса (University of Sussex, UK) у Великобританії. За його словами, він також підтримує висновок, який був оприлюднений недавно головним науковим консультантом уряду Великобританії про те, що наслідки впливу пестицидів на навколишнє середовище не можна передбачити за допомогою контрольованих лабораторних та польових досліджень…

 джерело: https://www.theguardian.com/environment/2017/dec/29/alarming-link-between-fungicides-and-bee-declines-revealed?fbclid=IwAR3BtF4Vvgh685fgSIoMgGnJj1SeG493bAkRsKv9CxVURMuZlfPZ77LDGpo  

Насьогодні також є достатньо наукової інформації, про те, як в процесі свого впливу пестициди поступово вбивають клітини і органи людини, але це вже окрема тема. Кожен із вас особисто може внести свій маленький вклад в напрямку збереження життя на Землі – НЕ ВИКОРИСТОВУЙТЕ ХІМІЧНІ ПЕСТИЦИДИ! 

Володимир Олексійчук, відділ екології Всеукраїнської громадської спілки “Пасічники України проти пестицидів”

                                                                           

One thought on “Фунгіциди – головний фактор вимирання комах-запилювачів та причина нозематозу у бджіл

  1. Дуже вдячний Богдану Федоровичу, та Володимиру Олексійовичу за їхню безкомпромісну,наполегливу роботу по захисту бджіл та довкілля . Шановні колеги бджолярі наша з вами небайдужа позиція, щодо масової загибелі бджіл від отруєння пестицидами повинна об’єднувати нас, щоби вижити. Тому, долучайтеся і не будьте байдужими. Наша доля в наших руках. Р.S. Цінуймо наших провідників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *