Токсичний бізнес ціною здоров’я дітей

Поки ми переймаємося здоров’ям наших дітей під час пандемії коронавірусної інфекції не забуваймо про епідемію пестицидів, яка вже триває протягом десятиліть і завдає велику шкоду здоров’ю дітей.

З січня 2020 року Європейське агенство з безпеки харчових продуктів (EFSA) заборонило продаж пестицидних препаратів на основі хлорпірифосу, дійшовши висновку, що не існує безпечного рівня впливу цієї хімічної сполуки. Деякі американські штати також заборонили хлорпірифос в сільському господарстві, зокрема Каліфорнія та Гаваї. Кілька штатів (Каліфорнія, Нью-Йорк, Вашингтон та ін.) подали позов до суду на EPA (Агенство з охорони довкілля) за те, що хлорпірифос до цих пір не заборонений, вимагаючи заборони його у виробництві продуктів харчування на загальнонаціональному рівні.

Хлорпірифос, що виробляється агрохімічною компанією Corteva AgriScience (раніше DowDuPont), є нейротоксичним органофосфатним інсектицидом, який навіть при дуже низьких рівнях пов’язаний зі складними вродженими вадами, пошкодженням головного мозку, психо-неврологічними розладами у дітей, включаючи також СДУГ та аутизм.

Хлорпірифос вперше був використаний під час Другої світової війни як отруйний газ нервово-паралітичної дії. Виробництво інсектицидних препаратів на основі хлорпірифосу було запроваджено компанією Dow Chemical Company у 1965 році. Ці препарати до цих пір мають широке використання в сільському господарстві.

Ця хімічна речовина токсична для всіх нас, але особливо небезпечна для вагітних жінок та дітей. Вплив хлорпірифосу в пренатальний період пов’язаний зі зниженням ваги при народженні, зниженням IQ, втратою робочої пам’яті, розладами уваги та затримкою моторного розвитку.

Вченими з різних країн проведено безліч досліджень щодо небезпечного впливу хлорпірифосу на дорослих, дітей та розвиток плоду. У дітей, які зазнали більш високих рівнів впливу хлорпірифосу в пренатальний період розвитку, у порівнянні з нижчими рівнями такого впливу, значно частіше спостерігалися затримки індексу розумового розвитку проблеми з увагою, гіперактивність та інші поширені розлади розвитку.

Окремими науковими дослідженнями встановлений вплив хлорпірифосу (в пренатальний період) на структуру мозку у дітей. Науковці виявили суттєві відхилення в морфологічних вимірах поверхні мозку. Переважали регіональні збільшення поверхні мозку, які розташовувались у верхній скроневій звивині, задній, клиноподібній, середній скроневій звивині та інших частинах головного мозку. (Actes de la National Academy of Sciences. Аномалії головного мозку у дітей. Робота національної академії наук, США, 2012.)

Шляхом аналізу складних поведінкових моделей статевого диморфізму (анатомічних відмінностей) науковцями доведено, що нейротоксична та ендокринна руйнівна діяльність хлорпірифосу поєднуються. Отже, цей поширений пестицид можна розглядати як нейроендокринний руйнівник, який, можливо, є фактором ризику статевих порушень нервово-психічного розвитку у дітей. (NeuroToxicologie, Нейротоксикологія, США, 2012.) 

Приносячи величезні надприбутки виробникам, цей смертоносний інсектицид використовується на широкому спектрі сільськогосподарських культур, включаючи яблука, апельсини, полуницю, кукурудзу, сою, пшеницю, цитрусові та інші продукти, які  є в щоденному раціоні «здорового» харчування на наших столах.

Цьогоріч восени у Каліфорнії батьки дівчини, яка страждає на аутизм, ожиріння та проблеми зору, подали позов до суду проти компанії  Dow Chemical Company.  В позові стверджуюється, що вплив цього потужного інсектициду є причиною проблем зі здоров’ям їхньої доньки.

В Україні ніхто не поспішатиме із забороною хлорпірифосу. Агрохімічному бізнесу це не вигідно. Країни ЄС теж мають від того певну вигоду, бо їм не потрібно ті всі запаси і залишки утилізовувати. Нам потім будуть відомі всі цифри їхнього експорту, і про кожну країну ЄС, яка відправить певну кількість тонн небезпечних пестицидів до України. Так було і раніше, як наприклад з небезпечним гербіцидом атразином, який після заборони в ЄС був відправлений до країн третього світу, а в значній кількості – і до України.

Такі речі творяться без присутності совісті, порядності і відповідальності, бо то великий бізнес, і навіть незважаючи на те, що ціною здоров’я дітей…

стаття підготовлена за матеріалами: https://usrtk.org/fr/pesticides/pesticide-commun-chlorpyrifos-li%C3%A9-aux-l%C3%A9sions-c%C3%A9r%C3%A9brales-chez-les-enfants/ http://sticide-tied-to-brain-damage-in-children?fbclid=IwAR2IinRFzbVQ4s4iLL-PoFthvWC047ZT_Jck30bAgJeEFJq8V_EYq5rMnJc

Володимир Олексійчук, відділ екології Всеукраїнської спілки «Пасічники України проти пестицидів»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *