Лейкози, лімфоми: вплив пестицидів в домашньому господарстві на зростання дитячої онкозахворюваності

На сьогодні існує безліч наукових підтверджень, що пестициди мають канцерогенний вплив на людину. В цій статті звертається увага на те, що певна частка цього нищівного фактору припадає на використання пестицидів в домашньому господарстві.

Нове дослідження гарвардських науковців надає тривожні докази того, що пестициди, які використовуються в домашньому господарстві та побуті пов’язані із підвищеним ризиком розвитку лейкозів та лімфом у дітей. Лейкози та лімфоми є найпоширенішими захворюваннями дітей на рак. Про це розповідається на сайті Environmental Working Group https://www.ewg.org/release/study-links-childhood-cancer-and-home-pesticide-use?utm_campaign=Social+Traffic&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_content=1522702216&fbclid=IwAR2gG4DrLLRytWSTSNgRDC2o2jiFR9N4ZBWXBc0iudQIU097w_aMwOkvFSM#.WsKXf9PwZGM

Результати проведеного мета-аналізу, які опубліковані в журналі Pediatrics, об’єднали 16 досліджень, які підтверджують канцерогенний вплив на дітей пестицидів, що використовуються в побуті і в домашньому господарстві.

Науковці також вказують на зв’язок між впливом гербіцидів, які використовуються для боротьби з бур’янами та підвищеним ризиком виникнення лейкемії у дітей. Лейкемія – це рак тканин, які виробляють клітини крові, в результаті чого з’являються аномальні клітини крові.

Діти піддаються впливу потенційно канцерогенних пестицидів при використанні їх в домашньому господарстві, в будинках, садах, через забруднені ними продукти харчування, питну воду та повітря. Злоякісні утворення, пов’язані з пестицидами, включають лейкемію, нейробластому, пухлини Вільмса, саркому м’яких тканин, саркому Юїнга, неходжкінську лімфому, рак мозку та ін.

Результати окремих досліджень вказують, що показники раку були найвищими серед дітей, які піддавалися пливу пестицидів ще в утробі матері, а також серед тих чиї батьки зазнали такого впливу до їх зачаття. Наслідки токсичного впливу пестицидів на дітей можуть проявитися і через багато років, тобто вже в дорослому віці.

 «Це дуже турбує, але не є несподіваним, що додаткові наукові докази пов’язують використання пестицидів із захворюваннями дітей на рак”, – сказав Кен Кук (Ken Cook), президент і співзасновник Робочої групи з охорони навколишнього середовища в США  (Environmental Working Group). «Результати досліджень підтверджують найстрашніші побоювання батьків щодо того, що вони можуть несвідомо наражати своїх дітей на вплив небезпечних хімічних речовин, які можуть призвести до серйозних та навіть небезпечних для життя захворювань. Це дослідження має ще раз нагадати нам, що ми повинні захистити своїх дітей, обмежуючи використання цих токсичних хімічних речовин у побуті та в домашньому господарстві», – додав Кен Кук.

Як зазначають дослідники, діти більш вразливіші до токсичного впливу пестицидів ніж дорослі, оскільки їх організм та імунна система все ще розвиваються. Точніше кажучи, їх ферментативна та метаболічна системи менш здатні до детоксикації та виведення пестицидів із організму, ніж у дорослих. «Батьки повинні враховувати небезпеку пестицидів, їх токсичний вплив при переміщенні повітрям до тих місць, де діти можуть проводити час», – сказав Алекс Лу (Alex Lu),  доцент та старший викладач Гарвардської школи громадського здоров’я, автор дослідження.

Ще одним основним джерелом впливу пестицидів на здоров’я дітей є продукти харчування. Звичайно вирощені овочі та фрукти часто містять багато залишків пестицидів, навіть після того, як їх помити чи очистити від шкірки. Отож, для всіх батьків надважливою порадою буде те, що тільки вибір органічно вирощених продуктів є запорукою здорового харчування дітей.

додаткові джерела: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/ijc.29631 https://www.jstor.org/stable/3434207?seq=1

Дитяча захворюваність на рак в Україні з кожним роком стрімко зростає. Щоденне «благаємо, допоможіть» стає вже якось звичним. Звичайно, ми жертвуємо кошти на дорогі операції, але таких діток щодень то все більшає. Зростання захворюваності на рак, а зокрема дітей пропорційно пов’язане із використанням пестицидів, чим більше зростає обсяг їх використання, тим збільшується кількість людей з такими тяжкими захворюваннями. Кожному з нас варто усвідомити існуючу реальність – боротьба лише з наслідками, без усунення причин ніколи не призведе до позитивних змін, бо на місці однієї сьогодні онкохворої дитини вже взавтра може бути десять таких дітей…

Володимир Олексійчук, відділ екології Всеукраїнської громадської спілки “Пасічники України проти пестицидів”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *