Наукові дослідження: пестициди роблять дітей агресивними

Пестициди спричиняють безліч складних негативних наслідків для здоров’я людини. Але слід звернути увагу на те, що особливу шкоду вони завдають дитячому організму. Пестициди мають потужний вплив на центральну нервову систему та пошкоджують мозок людини і тварин. Наскільки їх вплив може бути пов’язаний з масовими розстрілами в школах по всій Америці, або із збільшенням випадків проявів жорстокості серед дітей в Україні?…



Уоррен Портер ( Warren Porter), почесний професор зоології в Університеті Вісконсіну (США), проводив дослідження підземної води. Для дослідження була взята вода із сільськогосподарських територій, яка містила типовий рівень залишків пестицидів та хімічних добрив. Аналізи показали присутність у воді інсектициду альдикарбу, гербіциду атразину та азотних добрив. Рівень виявлених хімікатів у воді не перевищував існуючих допустимих норм, які в США вважаються безпечними для здоров’я людини та навколишнього середовища.

В даному випадку професор Уоррен Портер провів остаточний аналіз стосовно запевнення Агенства з охорони довкілля США (ЕРА) та пестицидної промисловості щодо пестицидів, що «вони безпечні і фермери можуть спокійно розпилювати їх на врожаї, які споживають американці».  

Результати наукових досліджень Портера показали, що підземна вода, яка забруднена сільськогосподарськими пестицидами, згубно впливає на нервову, імунну та ендокринну системи тварин. Піддослідні миші стали агресивними та мали проблеми з гормонами щитовидної залози. Їх імунна система також була порушена через нездатність виробляти антитіла проти чужорідних білків.

Дехто може заперечувати такі висновки, оскільки токсична вода із сільськогосподарських територій показала вплив лише на лабораторних мишей. В даному випадку слід враховувати наступне: мільйони американців п’ють таку ж саму суміш підземної води, яку Портер використовував при дослідженнях на мишах. За висновками Портера, порушення роботи щитовидної залози має негативні наслідки на розвиток мозку, ріст тіла та здатність до навчання.

Після п’яти років проведення наукових досліджень в 1999 році професор Уоррен Портер опублікував результати своїх робіт. Ці результати вказують на те, що забруднена пестицидами питна вода може затримувати розумовий розвиток та руйнувати інтелект дітей, при цьому роблячи їх ще й агресивними.

Ці наукові роботи не тільки теорія. Інша американська дослідниця, професор Елізабет Гіллет (Elizabeth Guillette), з Університету Флориди (США), у 1998 році теж дійшла до подібних висновків щодо впливу пестицидів на поведінку мексиканських дітей. Професор Гіллет проводила спостереження за дітьми віком чотирьох-п’яти років, які проживали в долині Які штату Сонора, що на північному заході Мексики. Сільське господарство в долині Які індустріально розвинене, тому пестициди там використовуються в значних об’ємах. В такому середовищі вплив на здоров’я дітей десятків різних токсичних пестицидів – є документально доведеним фактом. Професор Гіллет проводячи дослідження зазначила, що внаслідок впливу пестицидів діти слабшають у витривалості, не здатні сконцентруватися, не розвивають творчі навики, за короткий час забувають змістовні висловлювання.  А ще такі діти виділялися особливою агресивністю. Вони взагалі без будь яких причин били своїх братів та сестер, дуже легко і помітно розлючувались коли батьки просили їх щось зробити або виправити свою поведінку.

Отже, наукові докази нейротоксичного впливу пестицидів на дітей є, до того ж вони не обмежуються лише наведеними в цій статті прикладами, на сьогодні існує вже досить багато таких наукових робіт.

Кожного разу, коли діти харчуються неорганічною їжею,то без сумніву, що пестициди мають вплив на їх здоров’я, а зокрема і на поведінку. Нейротоксичні отрути в продуктах харчування, воді та повітрі, навіть у незначних кількостях, але вживані протягом тривалого часу, змінюють поведінку людини, роблячи людей, а особливо дітей, більш жорстокими…

 

 У 1991 році професор Уоррен Портер поскаржився на те, що неможливо створити «впорядковане розвинуте суспільство, якщо ми виховуємо дітей з обмеженими можливостями навчання та гіперагресивністю».  

Науковці з Каліфорнійського Університету в Берклі (США), провели обстеження підлітків, які піддавалися впливу пестицидів у дитинстві. Результати таких обстежень показали, що фунція мозку у таких дітей зазнала змін. Зокрема, було виявлено, що навіть окремі спортивні вправи вони виконують зовсім по іншому, ніж їхні однолітки, які не зазнавали такого пестицидного впливу.

 Через часті випадки насильства в різних містах Сполучених Штатів американці шукають причини такого насильства. Одні вбачають причину у зменшенні релігійного виховання, інші звинувачують батьків, які через роботу приділяють мало уваги вихованню,  ще інші впевнені, що причиною такої поведінки дітей є перегляд жорстоких фільмів, сучасні інтернет-ігри, екстремістські інтернет-сайти та доступна зброя. Але чомусь такий потужний фактор, який впливає на роботу та структуру мозку, залишається поза увагою. Чи не настав час нарешті приділити належну увагу тому, що пестициди вчиняють потужний вплив на поведінку, психіку, пам’ять та загалом на інтелектуально-емоційну сферу людини?…

в статті використані матеріали: https://www.drbuttar.com/pesticides-are-making-children-aggressive/

P.S.  Існують докази, які пов’язують пестициди з різними порушеннями центральної нервової системи і периферичної нервової системи (депресивні стани, які можуть призводити до самогубств; особистісні зміни, включаючи втрату здатності в концентрації, порушення пам’яті, мови та ін.).
Шкідливий вплив пестицидів в період внутрішньоутробного розвитку може призводити до порушень розвитку мозку у дітей, відставанні в розвитку та підвищеної агресивності. (Огляд доповіді на 34-й сесії Ради ООН, 2017 р., ст.13.,  International POPs Elimination Network).

Порівнючи користь та шкоду, можна зрозуміти, що пестициди, а особливо нейротоксичні, не повинні мати місце в цивілізованому світі. Однак, навіть попри всі існуючі наукові докази заборонити їх використання не так то легко. Виробники пестицидів зацікавлені лише в отриманні максимальних прибутків, тому прикладають всі зусилля, які направлені на розширення виробництва та збуту своєї токсичної продукції. Цей потужний бізнес існує без будь-яких інтересів у виробництві великої кількості якісної продукції, і взагалі не турбуючись про негативні наслідки від використання пестицидів. Володіючи потужними фінансовими можливостями, транснаціональні хімічні компанії не тільки організовують масштабні фальсифікації доказів безпечності використання пестицидів, але також пов’язані з підкупом офіційних посадових осіб, як у розвинутих, так і в бідних країнах. Відомо, що остерігаючись втрати частини прибутку, виробники пестицидів свідомо перешкоджали розробці мікробіологічних засобів захисту рослин. Поскільки хімічні компанії вбачають у виробництві пестицидів в першу чергу джерело прибутку, то вони всіма силами намагаються впливати на суспільну думку, щоб таким чином зберегти стійкість збуту своєї продукції.

Використання пестицидів з кожним роком продовжує зростати. Варто звернути увагу на те, що лише в США понад 50% пестицидів використовуються без реальної необхідності. В Україні стрімке зростання використання кількості пестицидів особливо помітним стало в останні п’ять років. Отже, психоневрологічні розлади та інтелектуальна деградація молодого покоління просто приречені до стрімкого зростання, якщо не відбудеться невідкладних радикальних змін у законодавстві, і у свідомості українців…

Володимир Олексійчук, відділ екології Всеукраїнської громадської спілки «Пасічники України проти пестицидів»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *